Csúcs előtt: Észak-Korea újfajta kapcsolatot akar az Egyesült Államokkal

Egy nappal Donald Trump és Kim Dzsongun csúcstalálkozója előtt irányt váltott a szigorúan kézben tartott nemzeti kommunista sajtó Phenjanban.

Évtizedeken át zúdult a szitok-átok kampány az Egyesült Államokra, mely a koreai háború idején /1950-53/ porig rombolta Észak-Koreát. Most nyitást határozott el az ifjú diktátor, aki abban reménykedik, hogy ha sikerül megállapodnia Donald Trumppal, akkor komoly pénzhez juthat. Megindulhat a gazdasági fellendülés Észak-Koreában, amely eddig szánalmas GDP-je legnagyobb részét katonai célokra fordította.

Ebben lehet változás, ha a furcsa pár megállapodik Szingapúrban. Optimista illat száll a levegőben – írta Twitteren Donald Trump, aki egyenesen Kanadából érkezett Szingapúrba. Kanadában jól összeveszett szövetségeseivel, így számára fontos, hogy bizonyítsa: képes a nemzetközi színtéren hatékonyan képviselni az Egyesült Államokat. Ha sikerülne megállapodnia Kim Dzsongunnal, akkor Trump joggal mondhatná el, hogy hatalmas diplomáciai bravúrt hajtott végre. Mindkét fél érdekelt tehát a sikerben. A csúcs kedden kezdődik, a helyi idő szerint kilenckor a legelőkelőbb luxusszállodában, a Capellában Szingapúr üdülő övezetében, a Sentosa-szigeten. Az egész világ lélegzetvisszafojtva várja: meg tud-e egyezni az USA nem épp diplomatikus elnöke az ifjú észak-koreai diktátorral, akinek nemcsak a pályafutása, de az élete is attól függhet, hogy Észak-Korea végre kilépjen az elszigeteltségből és belépjen a normális államok közösségébe…

Fotó: a csúcs helyszíne, Sentosa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez