Döbbenet az Amazon kínai gyárában: éhbér és havi 100 órás túlóra

Újabb botrány elé néz a világ legnagyobb, elektronikai termékeket gyártó cége. A dolgozók rossz munkakörülményei és alacsony bérezése mellett más hiányosságokat is feltártak, amelyek megsértik a kínai munkajogi törvényt.

A New York-i China Labor Watch átfogó vizsgálatot indított az Amazon termékeket is gyártó Foxconn techóriás egyik kínai gyárában, Hunan tartományban. Kilenc hónapon át vizsgálták az ott dolgozó munkások körülményeit, amelyek a most nyilvánosságra hozott eredmények szerint megdöbbentőek. A 2.26 dolláros órabér és az embertelen munkakörnyezet mellett nem ritka a havi 100 órás túlóra sem, amiért ugyanazt az órabért kapják a dolgozók – azaz alig valamivel többet, mint 2 dollárt óránként. Nagy részüket – 40 százalék –  ideiglenes státuszban foglalkoztatják, a képzésekre pedig nem fektetnek kellő figyelmet – állapította meg a munkajogi megfigyelő szervezet.

A mostani jelentés az Amazon felelősségét is felveti: a dolgozók jogainak tiszteletben tartása mellett az egyenlő bért is biztosítania kellene a munkavállalóknak.

„Az Amazon nyeresége azoknak a dolgozóknak a rovására keletkezik, akik szörnyű körülmények között kell, hogy dolgozzanak és nincs más választásuk, mint túlórázni, hogy biztosíthassák a megélhetésüket” – áll a jelentésben.

Az Amazon közleményben reagált a vádakra. Azt állítja, hogy márciusban végeztek vizsgálatot a gyárban. Akkor mindössze két problémás területet találtak, és azonnali akcióterv kidolgozására kérték a vállalatot, amellyel kijavíthatja a hibákat. Azt azonban nem közölték, hogy melyek voltak a kérdéses területek. Az Apple termékeket is gyártó Foxconn vasárnap azt közölte, hogy a China Labor Watch jelentését követően teljes körű vizsgálatot indít, és amennyiben szükséges, azonnali intézkedéseket hoznak a kifogásolt területeken.

A Foxconn az utóbbi 10 évben folyamatosan hangos a botrányoktól: fizetetlen túlórák, a biztonsági szabályok megszegése, rossz egészségügyi körülmények és jóval hosszabb munkaidő, alacsony órabér, visszaélések jellemzik a több, mint 10 millió embert foglalkoztató cégóriást. 2010-ben öngyilkossági hullám söpört végig a vállalaton, akkor 18 dolgozó kísérelt meg véget vetni életének az embertelen körülmények miatt.  Közülük 14-nek sikerült, a túlélők pedig maradandó sérüléseket szenvedtek.

 

Fotó: China Labor Watch

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez