Trópusi erőpróba – nemcsak nyaralásra kattannak a magyarok

Bár a legtöbben egy tengerparti nyaralás miatt, kikapcsolódni utaznak Thaiföldre, a Sziámi-öbölbe, vannak olyan, mindenre elszánt magyarok, akik egy kemény erőpróbáért szelik át a fél világot. Aztán bebizonyítják, hogy érdemes nagyot álmodni, mert aki mer, az nyer!

A legenda szerint a Spartan erőpróba amolyan házi edzéstervnek indult. Két amerikai tengerészgyalogos, hogy edzésben tartsa magát, gondolt egy merészet, s a kertben csináltak egy akadálypályát. Először csak a barátok jöttek át használni, aztán elterjedt a megyében, végül országos, majd a világ 25 országát behálózó versenysorozattá nőtte ki magát. Napjainkban már évi 240 hivatalos Spartan versenyt rendeznek szerte a világban. Nemrégiben Thaiföldön tették próbára magukat a mindenre elszánt versenyzők, köztük jó néhány honfitársunk is.

Thailand_Spartan_2018_8600

 

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) támogatásával induló két sárbogárdi fiatal, Sudár Gábor és Fésű Viviána bebizonyította, hogy a magyarokat egy nehéz versenyen, minden hátráltató tényező ellenére sem lehet félvállról venni. Az ifjú pár versenyre kiutazása minden szempontból örökre emlékezetes marad. Sajnálatos módon már a megérkezésük után néhány órával ellopták az egyik csomagjukat, melyben az útlevelek, telefon, pénz és a legfontosabb értékeik voltak. Mindez alig 36 órával a verseny előtt történt, ahol hivatalos okmányok nélkül nem lehetett felvenni a nevezéshez szükséges rajtszámot és az eredményeket rögzítő chipet. S bár első pillanatban úgy tűnt, itt a vége, nincs tovább, a szerencse és a hit ereje mellettük állt.

Thailand_Spartan_2018_8572

„Nem mondhatnám, hogy így terveztük az utazás első napját, de sajnos emiatt a malőr miatt a rendőrségen töltöttük az egész estét. Mivel hiszek az isteni gondviselésben, szeretem a hazámat, bíztam benne, hogy a szülőföldemtől távol ezt a lehetetlennek látszó helyzetet is meg lehet oldani, s ennek most ékes tanúbizonyságát kaptuk; csak és kizárólag segítőkész honfitársakkal találkoztunk. A HTCC partnereiként azonnali asszisztenciát kaptunk minden ügyintézésben. A magyar nagykövetség munkatársai is minden képzeletet felülmúló, azonnali segítséget nyújtottak, így még időben meg is kaptuk az új okmányainkat. Gördülékenyen ment minden, mint a karikacsapás, ennek köszönhetően kora reggel ott álltunk a rajtnál, s teljesítettük a célkitűzésünket. Köszönet érte a a bangkoki magyar nagykövetség és a HTCC munkatársainak!” – nyilatkozta Sudár Gábor.

Thailand_Spartan_2018_8625 (1)

A magas páratartalom és a rekkenő hőség ellenére minden magyar versenyző végigküzdötte magát a trópusi akadályokon. Kúsztak, másztak, úsztak, csúsztak, futottak a Pattaya közelében található Siam Country Club golfpályájának vadregényes területén, s a célbaéréskor végül boldogan szorongatták a sikeres erőpróbáért járó emlékérmet. Sudár Gábor egyébként már a verseny előtt megfogadta, hogy barátnőjének élete első Spartan versenyén úgy fog segíteni, hogy miután ő teljesítette kora reggel a kemény versenynek számító Super futamot, levezetésképpen még egyszer rajthoz áll, és együtt megcsinálják a Sprint futamot is. Sikerrel jártak, kéz a kézben legyűrték a trópusi akadálypályát. A sárbogárdi cégtulajdonos egyébként nem először indult Spartan versenyen. A zord külsejű, mindenre elszánt versenyző olyannyira elnyerte a Spartan szervezőinek szimpátiáját, hogy az egyik romániai versenyt az ő fotójával hirdetik.

Thailand_Spartan_2018_8629

„Különleges élmény volt ez az erőpróba, az pedig kimondottan felemelő érzés volt, hogy amikor HTCC-s magyar színekben a verseny előtt fotózkodtunk, odajöttek hozzánk magyarok a világ minden tájáról. Megismerkedtünk Malajziában élő magyarokkal is, akik kiemelkedően jó idővel teljesítették a távot, ezúton is gratulálunk nekik. Olyan nagy sikere volt a trikoloros HTCC-s mezünknek, hogy voltak, akik a nekünk szurkoló családtagoktól és barátoktól megkérdezték, hogy hol lehet ilyet vásárolni. Egy Szingapúrban élő görög srác is odajött hozzánk, és azt mondta, hogy a világ legjobb reklámja a „palinka”. Háromszor is elismételte, hogy mennyire szereti a magyar pálinkát. Jókat nevettünk, és új barátokra is leltünk a Spartan thaiföldi versenyén” – mesélte lelkendezve Fésű Viviána.

Thailand_Spartan_2018_8548

A thaiföldi kirándulás utolsó napja is kemény, de sportszerű küzdelmet és magyar győzelmet eredményezett. A világhírű pattayai Walking streeten Sudár Gábor ringbe szállt, és egy thai box versenyző ellen is megmérettette magát. Nehéz dolga volt, leginkább azért, mert nem talált méltó ellenfelet; a hatalmas termetű versenyző ellen senki sem akart kiállni. A ringben a kesztyűzés végül egyértelmű, kiütéses magyar győzelemmel zárult, megkoronázva és bearanyozva a felejthetetlen thaiföldi sporttúra utolsó estéjét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez