Kétkedik a gerillák egyoldalú karácsonyi tűzszünetében Kolumbia

Rövid nyilatkozatában a kolumbiai kormány óvatosan “a helyes irányba mutató lépésként” értékelte a FARC gerillaszervezet által meghirdetett egyoldalú és korlátlan karácsonyi tűzszünetet. Visszautasította azonban a gerillák azon követelését, hogy a fegyvernyugvás betartását nemzetközi megfigyelők ellenőrizzék.

Juan Manuel Santos kolumbiai államfő kormányának álláspontja szerint a FARC ajánlata a helyes irányba mutat, ám a kabinet elzárkózik attól, hogy megfigyelők ellenőrizzék a fegyvernyugvás betartását. A kormány az is világossá tette, hogy hajlandó megbeszéléseket folytatni a kérdésről, azonban csakis a havannai béketárgyalások keretein belül. A korábbi, törékeny és jórészt be nem tartott tűzszünetekre utalva a kormány óvva intett “a múlt keserű tapasztalatainak megismétlésétől”, és azt is hangsúlyozta, hogy a FARC-nak be kell szüntetnie mindenfajta fegyveres akciót.

A FARC havannai főtárgyalója, Iván Márquez szerdán jelentette be, hogy a gerillaszervezet december 20-i hatállyal korlátlan időre egyoldalú tűzszünetet hirdet, amely azonban érvényét veszti, ha bármiféle fegyveres akcióra kerül sor a szervezet ellen. A gerillák az Unasur, a Celac, esetleg a Nemzetközi Vöröskereszt missziójának megfigyelőit is a fronton szerették volna látni, hogy a nemzetközi szervezetek őrizzék a fegyvernyugvást. A kolumbiai kormány számára egy, a FARC teljes leszerelését megelőző kétoldalú fegyverszünet afféle tabutéma, amelyet a havannai béketárgyalások megkezdése óta kategorikusan elutasít a kabinet. Legutóbb ugyanis harminc évvel ezelőtt, a Belisario Betancurt államfő konzervatív kormánya által hirdetett tűzszünet alatt a FARC képes volt újraszervezni sorait, hogy a fegyvernyugvás után újult erővel vegye fel a harcot a kolumbiai állammal.

Míg a FARC mostani ajánlatát a jobboldali politikai erők – köztük Álvaro Uribe egykori államfő – egyszerű hazugságnak és zsarolásnak titulálta, addig a baloldali hangok üdvözölték a gerillák lépését, amelyet a konfliktus békés rendezésének irányába tett fontos gesztusként értékeltek.

Fotó: Fát ültet a FARC béketárgyalások kolumbiai vezetője, Humberto de la Calle Havannában. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez