Szabadon engedtek egy orosz oligarchát

Mozgalmas hetet zár Oroszország. A rubel keddi szabadesése után szabadon engedték a korábban pénzmosással gyanúsított Vlagyimir Jevtusenkovot. Az üzletember cégének, a Szisztémának az árfolyama megduplázódott a moszkvai tőzsdén.

Amnesztiát kaphatnak azok az oligarchák, akik külföldre vitték a pénzüket a legutóbbi pénzügyi válság idején – derült ki Vlagyimir Putyin tegnapi, év végi nagy sajtókonferenciáján. A válság kezdete óta a rubel 44 százalékot veszített értékéből, és becslések szerint mintegy 100 milliárd dollár hagyta el Oroszországot. A problémák elhárítására feltőkésítik a két legnagyobb lakossági bankot, a Szberbankot és a VTB-t. Ennek a műveletnek az ára 1000 milliárd rubel, vagyis mintegy 13 milliárd euró.

Az orosz elnök szerint két éven belül véget érhet a válság, addig pedig diverzifikálni kell az ország gazdaságát, mely túlságosan is függ az olaj és a földgáz árától. Az amerikai és európai szankciók miatt Oroszország Kelet felé fordul, ahol elsősorban Kína növekvő erejére számít. Peking Moszkva legfontosabb gazdasági partnere, de ez fordítva már nem így van. Kína külkereskedelmi listáján Oroszország mindössze a tizedik, még Mongólia is megelőzi a sorban.

(Kép: Vlagyimir Jevtusenkov, Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez