Lengyelország megváltoztatja a holokauszttörvényt

Fél évvel azután, hogy a nemzetközi tiltakozás ellenére a lengyel parlament elfogadta a kétértelmű holokauszttörvényt, szerdán Mateusz Mazowiecki miniszterelnök közölte: módosítják a jogszabályt, mely megfogalmazása szerint nem érte el a célját.

A lengyel holokauszttörvény tagadja a lengyelek mindenfajta felelősségét a zsidók kiirtásában. Hároméves börtönbüntetésre is ítélhetnek valakit, ha erről beszél vagy ír. A második világháború idején főként Lengyelország területén működtek a haláltáborok, melyekben a nácik több millió zsidót öltek meg.

Lengyelországban élt a világ legnépesebb zsidó közössége a második világháború előtt. Nagyon kevesen élték túl a holokausztot. Sok zsidót nem a haláltáborokban öltek meg, hanem azokon kívül. Ezekben a gyilkosságokban helyi milíciák is részt vettek. Voltak pogromok Lengyelországban – még a második világháború után is! A radikálisan jobboldali lengyel kormánypárt, a PiS erről hajlamos megfeledkezni. Még Netanjahu miniszterelnök bírálatára sem változtattak a holokauszttörvény szövegén. Pedig a lengyel miniszterelnök tavaly Budapesten megígérte Izrael kormányfőjének, hogy semmifajta engedményt sem tesznek az antiszemitizmusnak Lengyelországban.

Mateusz Mazowiecki miniszterelnök most azzal indokolta a törvény újabb megvitatását, hogy az nem érte el a célját. Mazowiecki tavaly Münchenben személyesen folytatott szópárbajt Netanjahuval a holokauszttörvényről. Akkor a lengyel miniszterelnök nem engedett. Most viszont Benjamin Netanjahu üdvözölte a varsói döntést, mondván, hogy a történelmet nem lehet becsapni.

Mi változott fél év alatt?Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország politikai rendszerének irányítója súlyosan megbetegedett. Varsói hírek szerint leukémiában szenved, és orvosai nem sok jóval biztatnak. Megindult tehát a harc a hatalomért, melyben Mateusz Mazowiecki miniszterelnök az egyik esélyes. Ezért is tartotta fontosnak, hogy személyesen jelentse be a holokauszttörvény felülvizsgálatát Lengyelországban, amely nagyon fontosnak tartja a szövetséges kapcsolatot az Egyesült Államokkal. Júliusban pedig újra Európába látogat Donald Trump, hogy részt vegyen a NATO csúcstalálkozóján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez