Mégsem tüntetik ki a lengyel írónőt, aki szerint a zsidók vígan éltek a varsói gettóban

Lengyelország New York-i főkonzulátusán akarta kitüntetni Ewa Kurowska lengyel írónőt egy befolyásos jobboldali emigráns szervezet. Varsóban a miniszterelnök tanácsadója közölte: nem állami kitüntetésről volt szó, de most a félreértések elkerülése érdekében úgy döntöttek: az antiszemitizmussal gyanúsított írónő nem kap semmilyen kitüntetést Lengyelország New York-i főkonzulátusán.

Korábban sokan bírálták külföldön Lengyelország új holokauszttörvényét. Lengyelország miniszterelnöke tavaly Münchenben éppen Netanjahu izraeli kormányfő jelenlétében próbálta védelmezni a törvényt, mely hároméves börtönnel bünteti azt, aki lengyel haláltáborokról beszél vagy ír. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök müncheni beszédében azt állította, hogy nemcsak a németek, hanem mások is felelősök a holokausztért: a lengyelek mellett a zsidók is. Ez felháborodást keltett Izraelben. Jelenleg egy izraeli-lengyel vegyes bizottság próbálja meg elsimítani az ellentéteket. Tavaly, amikor Netanjahu miniszterelnök Budapesten járt, valamennyi visegrádi állam vezetőjével találkozott. Mind megígérték neki, hogy határozottan fellépnek az antiszemita megnyilvánulások ellen. A varsói parlament ezt követően fogadta el a holokauszttörvényt.

“Helyes, hogy a józan ész győzött és Ewa Kurowska nem kap kitüntetést a New York-i főkonzulátuson” – hangsúlyozta  Matthew Tyrmond, egy másik kitüntetett. A szélsőjobboldali Breitbart rádió rendszeres szereplője közölte: sokan nem kívánnak egy teremben lenni Ewa Kurowskával. Ő is közéjük tartozik. A varsói gettóban több százezer zsidót zsúfoltak össze rémes körülmények között. Sokan közülük éhen haltak. Miután a nácik megkezdték a gettó lakóinak elszállítását Auschwitzba, kitört a felkelés, melyet az SS vérbe fojtott. A varsói gettó lakóinak csak az elenyésző kisebbsége élte túl a holokausztot. Így nem csoda, ha Ewa Kurowska írónő állítását, hogy a zsidók vígan elvoltak a varsói gettóban, általános felháborodás fogadta. Emiatt a varsói kormány is visszakozni kényszerült: így az antiszemita írónő nem kap kitüntetést Lengyelország New York-i konzulátusán.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez