Lengyelország beleköpött Izrael arcába

Netanjahu miniszterelnök azonnal hívja vissza Varsóból Izrael nagykövetét! – Yisrael Katz miniszter reagált így arra a hírre, hogy Lengyelországban a szenátus is jóváhagyta a holokauszttörvényt. Korábban Benjamin Netanjahu miniszterelnök telefonon tárgyat Morawiecki lengyel kormányfővel arról, hogy változtassák meg a holokauszttörvényt, mely tagadja a lengyelek bármifajta felelősségét a zsidók legyilkolásában.

A törvény szerint tilos lengyel haláltáborokról beszélni, pedig Auschwitz, a legnagyobb ilyen tábor Lengyelország területén volt. Zipi Livni egykori külügyminiszter emiatt igen keményen fogalmazott: Lengyelország beleköpött Izrael arcába. Hiába kérte az izraeli vezetés, hogy módosítsák a törvényt, azt a szenátus végül is megszavazta az eredeti formájában. Most már csak a köztársasági elnökön múlik, hogy a holokauszttörvény jelenlegi formájában csakugyan jogerőre emelkedik-e Lengyelországban.

A második világháború előtt Lengyelországban élt a világ legnagyobb zsidó közössége, amely szinte teljes mértékben elpusztult. A náci halálbrigádok – gyakran helyi segítséggel – tömegesen gyilkolták le a zsidókat a keleti területeken. A haláltáborok csak ezt követően épültek meg – szinte kizárólag Lengyelország területén. Ma Varsóban arra hivatkoznak, hogy Lengyelország 1939 ősze után megszállt ország volt, ahol a lengyeleket is üldözték. Ma Lengyelországban csak pár ezer zsidó él…

Amikor Netanjahu miniszterelnök Budapesten járt, találkozott a visegrádi államok vezetőivel. Mind a négy állam vezetői szentül megígérték, hogy nem lesznek elnézőek az antiszemitizmussal szemben. Lengyelország populista kormányzata abban bízik, hogy jó kapcsolata az Egyesült Államokkal megvédi őt Izrael bírálatától. Egyelőre nem is csalódtak. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a holokauszt emléknapján mondott beszédében nem tért ki a lengyel holokauszttörvényre. Ehelyett inkább arról beszélt, hogy Oroszország mennyire fenyegeti Európát és hogy milyen fontos a közös védelem, melynek oszlopos tagja Lengyelország. Az USA stratégiájában Lengyelországnak kulcsszerep jut Európa keleti felén, ezért az amerikaiak hajlandóak sok mindenről megfeledkezni – annak ellenére, hogy Donald Trump zsidó vejének szülei épp Lengyelországból menekültek el a holokauszt elől.

Fotó: Zipi Éivni / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez