Utódjelöltek – Kaczinsky súlyosan beteg

Hétfőn volt 69 éves Jaroslaw Kaczynski, aki a háttérből szinte teljhatalommal irányította Lengyelország politikai életét. Április óta kórházi kezelésre szorul: kezdetben csak azt közölték, hogy a térdével vannak problémák. Aztán azt, hogy a betegsége életveszélyes.

A varsói hírek szerint leukémiás. Állítólag kiengedték a kórházból, de nem jelent meg azon az ünnepségen, melyen leleplezték ikertestvére, Lech Kaczynski szobrát Szcecinben. Lengyelország köztársasági elnöke akkor vesztette életét, amikor repülőgépe lezuhant Katyn közelében. Lech Kaczynski ott kívánt tisztelegni az oroszok által meggyilkolt lengyel katonák sírjai előtt. Gépe lezuhant – az oroszok szerint műszaki hiba miatt, de Jaroslaw Kaczynski mindmáig Putyin elnököt hibáztatja ezért.

Lengyelországban minden fontos döntést a vezér hozhat meg. De mi van akkor, ha súlyosan beteg? Ki lesz az utóda? Szó sincs róla, hogy Jaroslaw Kaczynski halálosan beteg lenne! – sietett cáfolni a híreket Joachim Brudzinski  belügyminiszter. Pedig ő lehet az egyik utód. Korábban ugyanis a PiS, a kormánypárt majd mindenható főtitkára volt, vagyis a pártapparátus főnöke. A varsói lapok szerint mégsem ő a fő esélyes, hanem Morawiecki miniszterelnök. A korábbi bankárt Kaczynski azért nevezte ki a kormány élére, hogy vezesse a mosolyoffenzívát Brüsszelben. Varsó ugyanis komolyan szembekerült az EU központjával. A hetes cikkely alkalmazása fenyegeti igazságszolgáltatási reformjai miatt. Kaczynski az igazságszolgáltatást is kontrollálni akarja, de ezt az EU semmiképp sem kívánja elfogadni. Kaczynski pártja, a PiS nem tagja az Európai Néppártnak.

Milyen állapotban van Kaczynski? Kit jelöl utódának? Ez kulcskérdés egy olyan rendszerben, melynek lényege az egyszemélyi vezetés. Maga a rendszer is meginoghat, ha megindul az utódjelöltek harca a hatalomért. Arról nem is beszélve, hogy a Kaczynski testvérpár karizmatikus vezetőnek számított Lengyelországban. Részt vettek a Szolidaritás küzdelmeiben és egy ideig Lech Walesa titkárságát vezették. Az utódjelöltek fiatalok, nincs komoly történelmi múltjuk és presztízsük.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez