Lelőttek egy populista polgármestert a Fülöp-szigeteken

A szégyen menetét találta ki a kábítószer-kereskedelem elleni harcban Antonio Halili, akit egy mesterlövész meggyilkolt Tanauan városában, a polgármesteri hivatal előtt.

Korábban az elfogott drogdílereket felvonultatták a város utcáin. Ezek voltak a szégyen menetei, melyek azt jelentették, hogy a kábítószer-kereskedők elveszítették az arcukat. Ázsiában ez nagy csapásnak számít. Lehet tehát, hogy a szégyen menetében masírozó keresztapák közül adott valaki utasítást a polgármester meggyilkolására.

Árnyalja a képet, hogy Antonio Halili polgármester maga is szerepelt azon a listán, melyet a köztársasági elnök a drogkereskedőkről állított össze. Duterte elnök hirdette meg a nagy drogellenes hadjáratot a Fülöp-szigeteken, ahol legkevesebb ötmillió kábítószer-fogyasztó él. Az elnök különleges kommandói válogatás nélkül gyilkoltak és ezzel nemzetközi tiltakozást váltottak ki. A polgármester azt állította magáról, hogy ő a helyi Duterte. Akiről különben szintén azt tartják, hogy az egyik legnagyobb kábítószer-kereskedő a Fülöp-szigeteken. Duterte fia állítólag a híres hongkongi triádok tagja, és milliárd dolláros drogügyleteket bonyolít le. Amikor az újságok erről írtak, akkor a köztársasági elnök a pisztolyára csapott, és azt harsogta: ezzel végzem ki a saját fiamat, ha ez igaz! A drámai nyilatkozat fokozta az elnök népszerűségét. Aztán kiderült: a rendőrség parancsot kapott, hogy ne nagyon érdeklődjön az elnök fiának és a hongkongi triádoknak a kapcsolatáról. A Fülöp-szigeteken több ezer embert megöltek, de a kábítószer-fogyasztás nem csökkent, sőt egyes hírek szerint még emelkedett is. Az élet ugyanis veszélyesebb lett, és ezt csak nagyobb drogadagokkal tudják sokan elviselni a Fülöp-szigeteken.

Fotó: Tiltakozás a Fülöp-szigeteki drogháború ellen New Yorkban / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez