Nem kér az amerikai segítségből Duterte

A Fülöp-szigetek elnöke hétről-hétre kijelent valamit, amivel témát ad a világsajtónak, ezt már megszokhattuk tőle. Legújabb dobása, hogy most – egyelőre csak szóban – kitiltotta az amerikai katonákat az országából. Nincs rátok szükségünk – üzente nekik egy konferencián Kambodzsában.

A védelmi erők látogatásáról született VFA megállapodás keretében ugyanis 1998 óta amerikai katonák ezrei tartózkodhatnak legálisan az országban, katonai gyakorlatok és humanitárius ügyek segítése érdekében. Ez nem tetszik Rodrigo Dutertének, így eltökélte, hogy felbontja a megállapodást, amely lehetővé teszi az amerikaiak esetleges beavatkozását és jelenlétét a Dél-kínai-tenger térségében.

Viszlát Amerika, dolgozunk rajta, hogy eltüntessünk a Fülöp-szigetekről – mondta, és hozzátette azt is, hogy a végleges döntés bármelyik napon megszülethet, miután felülvizsgálják az Egyesült Államokkal kötött Fokozott Védelmi Együttműködési Megállapodást (EDCA).

Washington többször kritizálta a drogháborúja miatt Dutertét, ezért ő szépen elküldte Obama elnököt a pokolba, mire az lemondta a tervezett találkozójukat. Ezt követően Duterte találkozott Donald Trumppal, akiről elismerő szavakkal nyilatkozott, most pedig kitiltja az amerikai katonákat.

Nehéz követni a Fülöp-szigetek elnökének kirohanásait, a jelenlegi kérdésben azonban van esély rá, hogy valóban lépni fog, hiszen már októberben kijelentette, hogy az akkori, Luzon szigete mellett tartott hadgyakorlat volt az utolsó közös gyakorlat Amerikával.

Ezekre a kijelentéseire az amerikai külügy eddig mindig ugyanúgy reagált: John Kerry külügyminiszter csak annyit nyilatkozott, hogy reméli, a két ország valahogy átvészeli majd ezt az időszakot is. Daniel Russel, a kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár pedig azt mondta, hogy az USA továbbra is megbízható szövetségese az országnak. Úgy tűnik, nem veszik túl komolyan a megállapodás felbontására vonatkozó fenyegetéseket Washingtonban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez