Az igazi Afrika – egy missziós orvos képei Budapesten

Kevesen vannak Magyarországon, akik jobban ismernék fekete Afrikát Jakkel Anna kecskeméti háziorvosnál. Anna doktornő már hatszor járt a földrész mélyén orvosi missziókkal, segíteni a Magyar Afrika Társaság szervezésében a rászorulókat. Most újabb kiállítás nyílt a fotóiból – ezúttal a fővárosban, a Természettudományi Múzeumban.

Azért zseniálisak ezek a fotók, mert szubjektívek – mondta a tárlat megnyitóján Kembe Sorel, a Magyar Afrika Társaság (AHU) szóvivője. Mert bennük van az a kérdés, amit dr. Jakkel Anna minden egyes küldetése után feltesz: mikor megyünk vissza? Érdekes hely ez az Afrika – véli a színész-műsorvezető, akinek édesapja szintén a nagyon is színes fekete kontinensről érkezett hazánkba. Megosztó: van, akinek nem tetszik és van, aki beleszeret egy életre. Anna doktornő az utóbbiakhoz tartozik.

20180707_jakkel-kiallitas_0012_k

Maga dr. Jakkel Anna arról beszélt, hogy ahogy az orvoslást nem tudja abbahagyni, jóllehet már elérte a nyugdíj-korhatárt, Afrikába is újra és újra el fog menni. Mert tennünk kell a dolgunkat, mondja, segíteni kell, nem csak beszélni róla. Oda kell menni, ahol nagy a szükség, és tenni kell. Legalább megpróbálni változtatni. Így hagyunk nyomot a világban.

20180707_jakkel-kiallitas_0014_k

Ő egyébként pozitívan áll a dolgokhoz, mint az orvosok általában. És ez meg is látszik a képein.  Anna doktornő az orvosi misszió mellett nehéz körülmények között is mosolygó emberekről, mindennapjaikról, számunkra egzotikus állatokról, épületekről és gyönyörű gyerekekről állította most ki fotóit. Mindegyik blokkhoz mellékelte gondolatait is, melyekkel még jobban bepillanthatunk Afrikába. A gyerekekről például azt, hogy Afrika gyermekei nem érzékelik a fejlődést mindenhol, mint a mi világunkban, de nem boldogtalanok! A családi kötelék erős, nincs elhagyott gyermek, mivel a kallódó kisdedeket is befogadják. A válás nem gyakori, emiatt a gyerekek biztonsága nem kétséges, nincs pszichológiai rendelés a viselkedészavaros gyerekeknek. Egyszerű játékokkal is tudnak vidáman kacagva, énekelve hancúrozni. Egy labda, amit bármilyen fellelhető anyagból készítenek egy falu gyerekeinek, maga a boldogság.

20180707_jakkel-kiallitas_0022_k

Ez a derű, a remény, a felemelkedés hatja át a képeket a tárlatnak otthont adó múzeum főigazgatója, Dr. Korsós Zoltán szerint is. Annak dacára, hogy a fotók Afrika legsötétebb, legelhanyagoltabb területein készültek.

20180707_jakkel-kiallitas_0003_k

Raymond Irambo, a Magyar Afrika Társaság főtitkára a többi között arról beszélt, hogy a 12 éve alakult AHU nagy kihívásokkal nézett szembe születésekor, de hamar meg tudta mutatni, hogy a humanitárius aktivitás nemcsak a nyugat-európai országok vagy az Egyesült Államok privilégiuma, a magyarok is tudnak önzetlenül segíteni: oda megy a Társaság, ahol a 21. században is szükség van segítségre. Már a 19. orvosi misszió tért vissza a minap Afrikából az AHU szervezésében.

20180707_jakkel-kiallitas_0007_k

A következő missziókhoz a kiállítás látogatói is hozzájárulhatnak. Dr. Jakkel Anna gyönyörűen kinagyított, felkasírozott képei ugyanis adományért megvásárolhatók, a bevétel a magyar önkéntes orvosok további gyógyító munkájának finanszírozásához járul hozzá. Részletekért keressék a Magyar Afrika Társaságot. A kiállítás augusztus 20-ig látogatható.

20180707_jakkel-kiallitas_0029_k

A fotók gyönyörűek: akár a  tengerparton kis lavórokban ruhát mosó vagy deszkakerítés mögül nevetve kikukucskáló gyerekeket, akár vízilovakat, egzotikus növényeket, vagy kecskéivel és gyermekeivel a fűben vonuló családot ábrázolnak. Vagy még ezer más, színes dolgot, amit Dr. Jakkel Anna kapott lencsevégre Ugandában, Malawiban vagy éppen Maliban.

20180707_jakkel-kiallitas_0024_k

A megnyitón színes és pörgős afrikai muzsikával lépett fel a Ballet Camara: a szenegáli Abdoul Camara és Maly Gaye.

Fotó: Bocskay Zsolt

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez