Már ezrek várják a magyar orvosok segítségét – útrakelt az AHU újabb missziója

2016. április 4-én elindult a Magyar Afrika Társaság (AHU) XIII. orvosi misszióját a fekete kontinensre. A tizenhármas szám sok beteg számára hoz szerencsés gyógyulást.

A misszió tagjai dr. Bagdi Zita általános orvos, dr. Kapi Zsófia fül-orr-gégész, Gáspár Attila mentőtiszt, Kovács Bernadett AHU koordinátor és Kovács Dániel önkéntes a repülőtéren beszélt az egyhónapos út előkészületeiről. Munkájukat az ugandai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) vezetője segíti. A csapat tagjai az egyhónapos út során Uganda különböző részein fognak gyógyítani és felvilágosító előadásokat tartani a helyi lakosság számára.

DSCF0027

Az  orvoscsoportot ismét Vujity Tvrtkó, a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagykövete mutatta be az újságíróknak. Mint elmondta, eddig 40 ezer beteget láttak el a missziók magyar orvosai Guineában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Madagaszkáron, Maliban, Malawiban és Ugandában. Bizonyos, hogy hatalmas a kihívás, de hatalmas az élmény is, hiszen a helyi gyerekek már a második napon szívükbe zárják a messziről jött doktorokat. „Ezek az emberek Magyarország igazi nagykövetei” – mondta az Ugandában személyes tapasztalatokat is szerző Tvrtkó. Kiemelte, hogy az AHU és alapítója, Balogh Sándor a legjobb hírünket viszi Afrikába. Egy olyan kontinensre, ahol azt sem tudják, hol található Magyarország.


DSCF0010 DSCF0014

Az utazó orvosokat Kembe Sorel-Arthur – a Társaság szóvivője – kérte fel rövid bemutatkozásra. Dr. Bagdi Zita első alkalommal indul Ugandába. Számára teljesen ismeretlen és különleges lesz a hely. Éppen ezért hatalmas izgalommal és várakozással vág neki az útnak. Biztos benne, hogy épp olyan Afrika-függő lesz hazatértekor, mint azok, akik már hosszú évek óta vesznek részt a misszióban. Szakmailag is hatalmas lesz a feladat, hiszen sokszor olyan eseteket kezelnek ezeken az elmaradott helyeken, amilyenekről csak tankönyvekben lehet olvasni. Afrikában mindez a mindennapok része. Ugyanígy várja az utazást dr. Kapi Zsófia is, aki ma még füll-orr-gégész rezidens. Biztos benne, hogy rengeteg hasznos szakmai tapasztalattal lesz gazdagabb a helyi körülményekhez alkalmazkodva. „A tanulást és a segítségnyújtást nem lehet szétválasztani” – mondta.

DSCF0031

Gáspár Attila mentőtiszt már járt a fekete kontinensen. Számára nem jelent majd újdonságot a helyzet, az infrastruktúra hiánya. „Másképpen látjuk Afrikát egy ilyen út után. Hihetetlenül nagy szükség van a segítségre. Hatalmas élmény, hogy látszik az öröm az arcokon” – fogalmazott.

DSCF0003

Kovács Bernadett, az expedíció koordinátora büszkén mondta, hogy visszavárják a magyar orvosokat azokra a területekre, ahol gyógyítottak. A már folyamatban lévő kórházépítési projekt is tanúskodik arról, hogy a Magyar Afrika Társaság mennyire komolyan veszi a misszió jelentőségét. „Helyi egészségügyi szakemberekkel fogunk együtt dolgozni, leginkább Kampalában és környékén. Tervezzük képzések elindítását is, hogy a felvilágosító munka folyamatos legyen.”

Fotó: Konkoly-Thege György

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez