Pompeo Észak-Koreában: mindkét fél tisztázni akarja a helyzetet

Az Egyesült Államok külügyminisztere és észak-koreai tárgyalópartnere sokat viccelődnek egymással – mondta a külügyi szóvivő Phenjanban, ahol Mike Pompeo kétszer is tárgyalt Kim Jong Csol tábornokkal.

A titkosszolgálat egykori főnöke aktív szerepet játszott a szingapúri csúcstalálkozó előkészítésében. Phenjanban ő számít a második embernek, ha stratégiai kérdésekről van szó. A két fél minden fontos kérdést megtárgyalt – hangsúlyozta az amerikai szóvivő.

Az USA továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Észak-Korea teljes nukleáris erejét számolja fel. Phenjan viszont biztonsági garanciákat követel. Trump emiatt lemondott a nagy hadgyakorlatokról, melyeket Észak-Korea háborús fenyegetésnek tartott. Műhold-felvételek azt mutatják, hogy Észak-Koreában a nukleáris leszerelés egyelőre nem kezdődött meg. Igaz, hogy Trump is meghosszabbította azokat a szankciókat, melyek Észak-Koreát sújtják a fegyverkezés miatt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Phenjanból Szöulba és Tokióba repül, hogy tájékoztassa az USA szövetségeseit a tárgyalások eredményeiről. A mostani az idén már a harmadik látogatása Mike Pompeónak Phenjanban, ahol az USA diplomáciájának vezetője hangsúlyozta: Amerika érdekelt Észak-Korea felvirágzásában. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, az minden bizonnyal csak később derül ki, hiszen jelenleg mind az USA, mind pedig Észak-Korea “tisztázni kívánja a helyzetet”.

Fotó: www.state.gov

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez