Hőhullám az északi féltekén

Minden eddigi melegrekord megdőlt Észak-Amerikában, Európában és Ázsia északi részén. A klímaváltozás olykor tragikus következményekkel járt: Japánban több mint kétszázan haltak meg, mert a monszun olyan erővel sújtott le a szigetországra, mint soha korábban.

Az esőzések főként Japán nyugati felén katasztrofális következményekkel jártak. Hasonlóan nagy esőzéseket jelentettek Kína egyes tartományaiból is. A hőhullám a Mennyei Birodalomban is rekordokat produkált: egyes helyeken 50 Celsius fokot mutatott a hőmérő az ország nyugati felén és Belső-Mongóliában.

Kanadában Quebec államban pusztított a hőhullám. Egy hét alatt 70 halálesetet jegyeztek fel, melyek a hőség számára írhatóak. Az áldozatok felét Québec állam legnagyobb városából, Montrealból jelentették. A liberális kanadai kormányfő kihasználta az alkalmat Trump bírálatára. Az amerikai elnök ugyanis kiléptette az Egyesült Államokat a nemzetközi klímaegyezményből, mondván, hogy a klímaváltozás nem tudományosan bizonyított tény.

Valójában Trump az olaj- és a szénipar érdekében cselekedett, mert ezek a környezetszennyező iparágak nagymértékben hozzájárulnak a klímaváltozás felgyorsulásához. A szakértők újabb hőhullámokat várnak, de egyre nehezebb a dolguk az előrejelzésekkel, mert a klímaváltozás azt is jelenti, hogy a korábbinál jóval gyorsabbak és erőteljesebbek a változások az időjárásban az egész Földön.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez