Szerelem és politika: egy búr, aki orosz akar lenni

Francia hugenotta ősök leszármazottja Johannes du Toit, aki elmenekült hazájából, Dél-Afrikából. Franciaországba tért vissza, ahol megismerkedett Darja Vahrushevával. Összeházasodtak. A szibériai Krasznojarszkban kislányuk született: Viktória. Őmiatta akarja a papája felvenni az Ivan Vahrushev nevet, és letelepedni Oroszországban.

Az Rt.com szerint 15 ezer búr készül kivándorolni Oroszországba. Johannes du Toit a család miatt Szibériába készül, de a többi búr olyan vidéket keres, melynek az éghajlata közel áll Dél-Afrikáéhoz.

Az előfutár már meg is érkezett Oroszország déli részére, Sztavropolba. Harminc fehér család képviseletében keresnek földet Oroszországban, ahol 43 millió hektár hever parlagon. Most megkezdődött a termőföldek kiárusítása külföldiek számára is. A dél-afrikaiaknak az oroszok elmondták: egy farmercsaládtól átlagosan 100 ezer dolláros bérleti díjat várnak…

A Rosszija 1 televíziónak nyilatkozó búrok elégedetten nyilatkoztak a látottakról. Sztavropol Oroszország déli részén fekszik és kiváló mezőgazdasági területnek számít. Innen indult Mihail Gorbacsov politikai karrierje. Kezdetben ő a mezőgazdaságért volt felelős Moszkvában. Az éghajlat közel áll ahhoz, amit a búrok Dél-Afrikában megszoktak.

Az első búr telepesek még a XVII. században érkeztek Hollandiából Afrika déli részére. Elsősorban vallási okból vándoroltak ki Európából, ahol akkoriban a protestánsok az életüket is félthették, ha az uralkodó katolikus volt. Miért akarnak most visszatérni Európába, és épp Oroszországba? Azért, mert Cyril Ramaphosa, Dél-Afrika új elnöke meghirdette a “földet vissza az afrikaiaknak” programot. Az életünket féltjük – nyilatkozták most az orosz televíziónak a búrok Sztavropolban. A sors iróniája, hogy a Szovjetunió annak idején a fekete forradalmárokat támogatta Dél-Afrikában, a vezetők közül sokan Oroszországban tanultak. De hát az már rég volt. Most a búr bevándorlók jelentkeznek. Próbálkoztak őseik szülőföldjén, Hollandiában is, de ott méregdrága a föld és nagyon sok a környezetvédelmi előírás. Ezért most 15 ezer búr bevándorlóra számít Oroszország, ahol föld bőven van, de a megművelésére hajlandó munkáskéz kevés – számol be róla az Rt.com, ahol ez volt a hét riportja.

Fotó: Sztavropol központja / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez