Szankciók ide vagy oda: a jövőben is orosz titánszárnyakkal repül a Boeing

18 milliárd dollárért vásárol titánt Oroszországban a Boeing az elkövetkező tíz évben – jelentette be Szergej Kravcsenko. A Boeing moszkvai embere elmondta, hogy a repülőgépgyártás amerikai óriása összesen 27 milliárd dollárért akar vásárolni Oroszországban.

A legnagyobb tétel a titán, amely a repülőgépek szárnyainak legfőbb nyersanyaga. Vérmes orosz honatyák és szenátorok korábban azzal fenyegetőztek: Moszkva leállítja a titánexportot az USA-ba, tiltakozásul a szankciók miatt. A VSMPO Avisma – az az orosz monopólium, melynek 2022-ig szerződése van a Boeing-gel – rögtön tiltakozott. Elveszíthetjük a nagy nehezen kivívott piaci részesedésüket az USA titánpiacán – érvelt a cég, mely megértő fülekre talált a Kremlben.

Gyenyisz Manturov kereskedelmi miniszter sietett kijelenteni: semmi sem lesz abból a törvényjavaslatból, mely megtiltaná az orosz titán exportját az Egyesült Államokba. Különben is: Oroszországnak nagy szüksége van pénzre! A Boeingnek meg titánra. Az Rt.com megírja, hogy a Boeing Dreamliner acél és alumínium helyett elsősorban titánt használ. Tizenhat órán keresztül égetik ki a nyersanyagot a kemencében, hogy icipici hiba se maradjon. A levegőben ugyanis a hatalmas külső nyomás miatt a legkisebb hiba is katasztrofális hatású lehet.

Az amerikai-orosz kapcsolatoknak különösen jót tesz a Boeing hatalmas titánüzlete, melyet Moszkvában hosszú évtizedekre biztosra vesznek. Egyik fél sem veri nagydobra az ügyet, mert ez stratégiai terület. Donald Trump pedig épp a nemzetbiztonságra hivatkozva szeret beavatkozni a globális kereskedelembe. Úgyhogy a Boeing például titkosítja kínai eladásait, nehogy bajba kerüljön – számol be a South China Morning Post. Trumpot erőteljesen bírálták Washingtonban a helsinki csúcstalálkozó után. Ezért Szergej Kravcsenko, a Boeing moszkvai embere  csak Moszkvában dicsekedett el azzal, hogy 18 milliárd dollárért vásárol titánt Oroszországtól az amerikai Boeing a következő tíz év során.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez