Ausztriában jövőre már nem lehet jogsit szerezni törökül

Így döntött a szélsőjobboldali Szabadságpárthoz tartozó közlekedési miniszter Bécsben. Norbert Hofer ugyan takarékossággal indokolta a döntést, de nyilvánvalóan elsősorban politikai hasznot remél. Amióta Sebastian Kurz a Néppárt vezére és Ausztria kancellárja, azóta a mérsékelt jobboldal gyakran átveszi a szélsőjobboldal politikáját a bevándorlók kérdésében. A Szabadságpártnak meg kell mutatnia, hogy még keményebb…

Ausztriában, melynek 8,8 millió lakosa van, több mint 300 ezer török él, közülük 117 ezer még mindig török állampolgár. Számukra eddig lehetséges volt az, hogy törökül szerezzék meg a jogosítványt. Ezt a kormány 1998-ban engedélyezte. Most Norbert Hofer közlekedési miniszter a közszolgálati rádióban bejelentette: jövőre ez megszűnik! Január elsejétől a németen kívül angolul, horvátul és szlovénül lehet jogosítványt szerezni. Ausztria alkotmánya garantálja a nemzeti kisebbségeknek a jogot ahhoz, hogy a saját nyelvükön szerezzenek jogosítványt. Tavaly szlovénül mindössze 139 jogosítványt adtak ki Ausztriában. Angolul 2300-at, horvátul pedig 2100-at. Törökül 3600-nál valamivel többet. Ez a lehetőség megszűnik, mert Ausztria kormánya spórol.

Törökország szeretne bekerülni az Európai Unióba, de Ausztria és Németország minden eszközzel akadályozza ezt. Ebben a két államban él a legnagyobb török közösség az Európai Unióban. A törökök beilleszkedése nem mindig problémamentes, különösen mivel jelentős részük továbbra is kötődik a szülőföldjéhez és annak hagyományaihoz. A legutóbbi választásokon az Európai Unióban élő törökök nagy része Erdoganra szavazott, akinek a nacionalista és az iszlám hagyományokra alapozott politikáját gyakran bírálják az Európai Unióban, ahol Törökország csatlakozásának ügye gyakorlatilag lekerült a napirendről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez