Ausztriában a Szabadságpárt adja a külügy-, a hadügy- és a belügyminisztert

Szimbolikus helyszínen jelentette be az új osztrák kormány megalakulását Sebastian Kurz kancellár, aki 31 évével a világ legfiatalabb vezetője lesz. Kurz közös sajtóértekezletet tartott Heinz Christian Strachéval, a Szabadságpárt vezetőjével a Kahlenbergen. Itt szenvedett vereséget a Bécset meghódítani akaró török hadsereg 1683-ban. A választási kampányban a muzulmán bevándorlók ügye fontos szerepet játszott.

Ezért is hangsúlyozza az új osztrák kormány, hogy annál nagyobb a biztonság, minél kisebb az illegális bevándorlás. Két hónappal a választások után létrejött a kormánykoalíció Bécsben, ahol a Néppárt a Szabadságpárttal alakíthatott kormányt. A két pártvezér, Sebastian Kurz és Heinz Christian Strache együtt jelentette be a nevezetes eseményt. A koalíciós programot szombaton megszavazta a két párt, majd hétfőn a köztársasági elnök dönthet arról, hogy kinevezi-e a jobboldali-szélsőjobboldali kormányt. Sebastian Kurz hangsúlyozta: az új kormány személyi összetételével egyetért Ausztria államfője.

A Szabadságpártot egykor neonácik alapították és vezérük, Jörg Haider állandóan bírálat tárgyát képezte az Európai Unió brüsszeli központjában. Most Sebastian Kurz, aki eddig külügyminiszter volt, közölte: a jövőben nem a külügyminiszter, hanem ő, a kancellár foglalkozik az uniós ügyekkel. Helyettese a Szabadságpárt főnöke, Heinz Christian Strache lesz.

A legfontosabb tárcát, a pénzügyit a Néppárt kapja, de sok stratégiailag fontos minisztérium kerül a Szabadságpárt ellenőrzése alá. Például a külügy, a belügy és a hadügy. A külügy élére egy hivatásos diplomata, Karin Kneissl kerülne. Ő Franciaországban a híres ENA főiskolán szerezte egyik diplomáját. A belügy vezetője  Herbert Klickl lesz, akit Ausztriában jól ismernek, mert ő volt az elhunyt pártvezér, Jörg Haider beszédírója. A baloldal tüntetést tervez az új kormány ellen, amely meg akarja reformálni a munka törvénykönyvét: csökkenteni kívánja a munkavállalók jogait. A munkaidő-szabályozás például úgy változik, hogy újra lehet 12 órás munkaidőt alkalmazni Ausztriában. A gazdagok számára viszont adócsökkentést tervez a kormány. Radikálisan csökkenteni kívánják az illegális bevándorlást. Ez biztonságunk növelésének alapja – hangsúlyozza a koalíciós közlemény. Ausztriában jelentős muzulmán közösség él és hozzájuk több mint 85 ezer migráns csatlakozott 2015-ben. Az új kormány csökkenteni akarja a bevándorlóknak járó szociális segélyt és meg kívánja szigorítani az ellenőrzést. Egyidejűleg be akarja vezetni a kettős állampolgárságot: Dél-Tirol német nyelvű lakosainak felajánlják az osztrák állampolgárságot. Ez kiélezheti a kapcsolatot Olaszországgal, viszont szavazókat hozhat a jobboldali – szélsőjobboldali kormánynak Ausztriában.

Fotó: Politico Europe

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez