Lemondott az alkancellár – előrehozott választások lesznek Ausztriában?

Használjuk ki azt az egy évet, ami még hátra van – javasolta Christian Kern kancellár azt követően, hogy értesült: alkancellárja bedobta a törülközőt. Reinhold Mitterlehnert saját pártja, a Néppárt buktatta meg.

Az osztrák kormánykoalíció jobboldali pártja válaszúton áll: erőteljes demagógiával próbálja meg elszippantani a szélsőséges Szabadságpárt szavazóit vagy pedig tartson ki a centrum mellett és működjön együtt a szociáldemokratákkal. A szélsőjobb Szabadságpárt igen népszerű Ausztriában, míg a két kormánypárt belső válsággal küzd. Ezért is javasolta a szociáldemokrata kancellár, hogy ne siessenek a választópolgárok elé állni.

Mi lesz a Néppárttal, melynek éléről egyelőre nem mondott le a távozó alkancellár? A bécsi lapok biztosra veszik, hogy ez előbb-utóbb megtörténik, mert a távozó alkancellár olyan szürke személyiség, aki képtelen kihúzni a Néppártot a csávából. Erre egyetlen esélyt látnak: a 30 éves külügyminiszter, Sebastian Kurz előtérbe állítását. Ő azzal szerzett magának népszerűséget Ausztriában, hogy szembe ment Angela Merkel menekültpolitikájával és támogatta a magyar miniszterelnök határozott megoldását a balkáni menekültútvonal lezárására. Ausztriában csak jövőre kellene választásokat tartani, de a pártok számolgatnak: megvárják-e a németek döntését? Németországban ősszel döntenek arról, hogy a mostani kereszténydemokrata-szociáldemokrata koalíció folytathatja-e működését? Ausztriában hasonló a helyzet, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a szélsőjobb sokkal erősebb: jelenleg a Szabadságpárt a legnépszerűbb politikai párt Ausztriában.

Fotó: Reinhold Mitterlehner / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez