Sebastian Kurz a világ legfiatalabb vezetője

Ausztria új kancellárja csodagyerek a politikában, de egy európai trendet folytat, hiszen Franciaország nemrég választott egy 39 éves elnököt és Írország új kormányfője sincs még negyvenéves. Észtország vezetőjével együtt négyen vannak negyven alatt az Európai Tanácsban, mely az Európai Unió ügyeiben dönt Brüsszelben.

Sebastian Kurz 24 éves korában lett államtitkár, 27 éves korában külügyminiszter. Most pedig 31 évesen Ausztria kancellárja. Híres elődje, Metternich is fiatalon kezdte: 24 éves korában nevezte ki őt a császár az Európát kézben tartó Napóleon mellé Ausztria nagykövetének. Mindhalálig hazája legfontosabb politikusa maradt. Kérdés, hogy Kurznak lesz-e erre ötven éve. A világban ugyanis nagyon felgyorsultak a dolgok és az elégedetlen választók új arcokat akarnak.

Persze nem mindenütt kell megküzdeni ezzel a problémával, hiszen az eddigi ifjúsági rekorder nem volt más, mint Kim Dzsongun. Észak-Korea ifjú diktátora egy dinasztia harmadik tagja, aki egészen más körülmények között került hatalomra, és a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerben a hatalom egészen mást jelent. Sokan kedvező fordulatot vártak az ifjú diktátortól, de csalódniuk kellett: a 34 éves vezér elődeinél is brutálisabb és mindent feláldoz azért, hogy atomhatalommá tegye koldusszegény országát.

Sebastian Kurz Ausztriában ehhez képest apró problémákkal küzd: a gazdaság virágzik, a magas munkabérek mágnesként vonzzák a külföldi munkavállalókat és a migránsokat. Ez valóságos probléma Ausztriában, ahol az EU egyik legnagyobb muzulmán közössége él. A lakosság 8,5%-át teszik ki a muzulmánok és arányuk gyorsan növekszik. A migránsok több mint 130 ezer menekültkérelmet adtak be Ausztriában. Ahol most néppárti-szabadságpárti koalíció lesz, mely egyáltalán nem lelkesedik a migránsok letelepítéséért.

A másik probléma, mely megoldásra vár, az az orosz kapcsolat. A Szabadságpárt nyíltan lobbizik az orosz szankciók feloldása érdekében, de Brüsszelben a többség ragaszkodik azokhoz. Dehát Sebastian Kurz négy éve külügyminiszter, úgy hogy volt alkalma megismerni a diplomáciát. Ezért a 31 éves fiatal kancellár Ausztria élén egyáltalán nem lesz újonc Brüsszelben, amikor részt vesz az európai vezetők tanácskozásán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez