Tevetejből készült csokoládé mentheti meg a nomád pásztorokat Indiában

Korábban maguk sem gondolták volna, hogy eladhatják az állatok tejét, most azonban a megélhetésüket jelenti az új termék.

India Gudzsarát, Rádzsasztán és Harjana államaiban a nomád tevepásztorok már hosszú ideje küzdenek a fennmaradásért. A kereslet és a legelők csökkenése, valamint a szállítással járó nehézségek miatt kihalófélben van a tevetenyésztés a régióban, így új modellt kell kitalálniuk a jövőre. Eddig elsősorban az élőállatokat értékesítették, a tevék tejére nem volt piac, és maguk a pásztorok is tabuként kezelték annak eladását, most azonban pont a tevetej mentheti meg a kihalástól az ősidők óta űzött mesterséget.

000indiaa

A Hindustan Times beszámolója szerint India legnagyobb tejfeldolgozója meglátta a fantáziát a tevetejben, amelyet most az egyik csokoládé készítéséhez használnak fel alapanyagként. Az Amul nevű cég teve-tejcsokoládéja már több nagyváros üzletében kapható és az internetes viszonteladók közül is többen forgalmazzák. Az első terméket tavaly mutatták be, és a visszajelzések szerint a vásárlók is szeretik.

000teve
“A tevetej sósabb, mint a hagyományos tehéntej. A tejből tejport készítettünk, és azt adtuk a csokoládéhoz, hogy jobban passzoljon a megszokott ízekhez. Így is sokkal gazdagabb ásványokban, ami az ízében érződik is, de az emberek szerették az ötletet” – nyilatkozott az úttörő projektről RS Sodhi, a tejszövetség elnöke.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez