Putyin: 26 új hadihajót kap idén a Flotta

Szülővárosában, Szentpéterváron ünnepelte a Flotta Napját Oroszország elnöke, aki megszemlélte a vízi parádét a Néván. 39 csatahajó 4,000 tengerésszel parádézott az orosz elnök előtt. Putyin a sajtónak elmondta: 26 új hadihajót állítanak rendszerbe az idén.

Közülük négyet felszerelnek Kalibr típusú cirkálórakétákkal. Ezek a rakéták Szíriában bizonyítottak. Olyan alacsonyan repülnek, hogy a hagyományos légvédelem nem észleli őket, ezért a támadás meglepetésként éri az ellenséget.

Putyin a nagy hadi készülődést “a nemzetközi terrorizmus elleni harccal” indokolta meg. Valójában azonban legalább ennyire fontos Oroszország számára, hogy erőt mutasson a NATO-val szemben. Észtország alig pár kilométerre van Szentpétervártól, Oroszország második legnagyobb városától. A NATO orosz fenyegetésről beszél, Moszkva viszont nyugati nyomulástól tart. A Baltikum már a NATO tagja, Ukrajna is jelezte, hogy szeretne belépni. Grúziát meghívták az észak-atlanti szervezetbe. Közben Trump épp az orosz fenyegetésre hivatkozva követeli azt a NATO-tagállamoktól, hogy emeljék a hadi költségvetésüket a GDP 4%-ára. Miközben a tagállamok többsége a jelenleg kötelező 2%-ot sem teljesíti.

Trump és Putyin nemrég találkozott Helsinkiben. Mindkét elnöknek érvényes meghívója van a másik országába. Közben persze Washingtonban folyik a vizsgálat Trump orosz kapcsolatairól. Ezért egyelőre újabb csúcstalálkozó nem várható. Putyin tanácsadója, Usakov közölte is: legközelebb novemberben lehet amerikai-orosz csúcs, amikor a G20 tagállamainak vezetői találkoznak egymással Argentínában.

Fotó: Pixabay

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez