Trump fenyegetőzik, Kína exportál

A kereskedelmi háború, melyet Donald Trump Kína ellen indított, egyelőre nemigen hoz eredményt – állapítja meg a Reuters gazdasági elemzése a legfrissebb adatok alapján. Júliusban – mikor már érvényben voltak a szankciók az acél- és alumíniumexportra – Kína kivitele 12,2%-kal növekedett, pedig a szakértők csak 10%-ot vártak.

Ez a növekedés nagyobb, mint júniusban, amikor 11,2% volt – mindez éves szinten értendő. Az eredmény: rekorddeficit az USA – kínai kereskedelemben júniusban: 28,97 milliárd dollár, júliusra ez alig csökkent 28,09 milliárd dollárra. Donald Trump éppen a hatalmas kereskedelmi deficittel indokolta meg kereskedelmi háborúját Kína ellen.

Az amerikai elnök azt állítja, hogy mindez azért következhetett be, mert a kínaiak leértékelik a jüant, vagyis az exportjuk egyre olcsóbb lesz. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint nem erről van szó, hanem a piaci hatásokról. A dollár épp azért erősödik, mert Trump gazdaságpolitikája sikeres: az elmúlt negyedévben a növekedés meghaladta a 4%-ot, a munkanélküliség mélyponton. Ráadásul a FED állandóan emeli a kamatlábat. A legbefolyásosabb amerikai bankár, Dimon szerint ez akár 5% is lehet!

Mit tesz ezzel szemben Peking? Azt, amit válság idején mindig: kinyitja a pénzcsapokat. Ezt tették a kínaiak 2008-ban is, amikor fenntartották a dinamikus növekedést, miközben a világ többi része összecsuklott. Pekingben egészen más tervek voltak: Liu Ho, a Harvard egyetemen végzett közgazdász azt feladatot kapta Hszi Csinping elnöktől, hogy stabilizálja a pénzpiacot. Ez az eddiginél szigorúbb szabályozást és ellenőrzést jelentett volna. Csakhogy jött Trump a maga kereskedelmi háborújával. Pekingben kezdetben azt hitték: az amerikai elnök csak blöfföl. Aztán amikor júliusban érvénybe léptek a szankciók a kínaiak acél- és alumíniumexportjára,  rádöbbentek: Trump szándéka komoly.

Vagy legalábbis novemberig az, amikor választások lesznek az Egyesült Államokban. Trumpnak meg kell mutatnia a törzsválasztóinak: betartja 2016-os ígéreteit és lesújt Kínára, mely szavai szerint ellopja az amerikaiak munkahelyeit. Pekingben úgy gondolják: igazán komoly kereskedelmi háború csak szavakban várható, a valóságban nem. De biztos, ami biztos: kinyitották a pénzcsapokat, hogy megelőzzék a válságot. A hazai pénzpiac stabilizálása még várhat. A fontos az, hogy ne álljon le a gazdasági növekedés és ne lassuljon az export.

Közben pedig a hazai piac mind fontosabb: jól mutatja ezt, hogy az import rekordokat döntöget a 27%-os növekedéssel. Az 1,4 milliárdos hatalmas piac komoly ütőkártya a kínaiak kezében. Ezt Trump is tudja. Pekingben is tisztában vannak azzal, hogy Trump a publikumnak játszik. Ezért nem támadják igazán: a hatalom legújabb közleménye a hegemóniára törekvés ellen szól – általában. Közben pedig Pekingben mosolyogva mutatnak rá: miközben a G7 és a NATO-csúcs kínos ellentéteket hozott felszínre, a Brics csúcson teljes volt az egység Johannesburgban. Pedig ott több mint 3 milliárd ember nevében beszélt Kína, India, Oroszország, Brazília és Dél-Afrika első embere.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez