Lefilmezték, hogyan segíti Izrael a szír felkelőket

Elsőként a VICE riporterét engedték az izraeli hatóságok egy olyan egységhez, amelynek feladata, hogy a határon átkelve orvosi segítséget nyújtson a szír kormányellenes erőknek.

Nemrég látott napvilágot egy ENSZ-jelentés, amely immár tényekkel támasztja alá azt, amit a szóbeszéd eddig is megerősített – Izrael immár nem semleges külső szemlélőként áll hozzá a Szíriában zajló polgárháborúhoz, hanem aktívan részt vesz abban, az Asszad-kormány ellen harcoló, a Nyugat által is támogatott “mérsékelt iszlamista” felkelők oldalán. Amellett, hogy légicsapásokat hajtott végre, amelyek elsősorban feltehetően azokat a rakétákat voltak hivatva felszámolni, amelyeket Szíria a libanoni Hezbollahnak adott volna át, elsősorban azzal segít, hogy izraeli kórházakban látják el a sebesült milicistákat. Az ENSZ megfigyelői több ilyen esetet is leírtak, illetve jelezték, hogy voltak alkalmak, amikor egészséges milicistákat is láttak Izraelben.

Az Izrael által megszállt (és formálisan is annektált) Golán-fennsík közvetlen közelében Kuneitra városáért folynak jelenleg véres harcok. Az egyik oldalon a szír kormányhadsereg harcol, a másikon a felkelők, többségében az al-Nuszra Front fegyveresei. Az al-Nuszra az al-Kaidához köthető legjelentősebb szíriai szervezet. Valamivel mérsékeltebb, mint az Iszlám Állam – de talán ez az egyetlen összehasonlítás, amelyben mérsékeltnek mondható.

A VICE amerikai internetes portálnak nem ez az első jelentős dobása a Közel-Keleten – ősszel dokumentumfilm- sorozatot közölt Rakkából, az Iszlám Állam központjából. Ezúttal az izraeli hatóságoktól kapott engedélyt olyan forgatásra, amelyre korábban senki más. A VICE riportere egy izraeli mentőosztagot kísér át szír területre, amelynek az a feladata, hogy összegyűjtse és biztonságba helyezze Izraelben a sebesült gerillákat.

A filmet itt láthatják.

A film egy öt részes sorozat első része. Így várhatjuk az újabb meglepő – leleplező anyagokat a szír-izraeli határzónából.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez