Mesterséges Északi-sarkkal védenék a jegesmedvéket

Orosz tudósok egyfajta virtuális Arktisz létrehozásával vizsgálnák az északi-sarki olaj- és gázkitermelés környezetre gyakorolt hatásait.

Az Északi-sark és Oroszország legészakibb területei rendkívül gazdagok nyersanyagban, és a kitermelésért már évekkel ezelőtt megkezdődött a nemzetközi versenyfutás. Arról azonban szinte alig készült tanulmány, hogy milyen hatással lehet a környezetre az ipari kitermelés a Föld ezen részén.

Az Orosz Tudományos Akadémia kutatói most egy olyan számítógépes modell kialakításán fáradoznak, mellyel meg lehetne válaszolni a környezetvédők által feltett kérdéseket. A Digital Smart Arctic néven futó program élethűen ábrázolja majd az arktiszi környezetet, így a kitermelés hatásai és az ezzel kapcsolatos aggodalmak a virtuális térben ellenőrizhetővé válnak – számol be a Siberian Times.

Több űrszonda és földi állomás által küldött adatokat dolgoz fel a Digital Smart Arctic, ezek segítségével készül el a „mű-Arktisz.”

A modellel egy esetleges ipari balesetre, vészhelyzetre is fel lehet készülni. Sőt, mivel több évtizedre előre adhat útmutatót a virtuális Arktisz, a klímaváltozás, helyi földrengések, de vulkánkitörések következményeit is szimulálni lehet.

A rövid és hosszú távú emberi beavatkozás hatásait fogják vizsgálni a mezőgazdaság, bányászat, ipar és közlekedési infrastruktúra területén.

Az Arktisz szélsőséges környezeti hatásai miatt a nyersanyagok kitermelése minden eddiginél nagyobb kihívás elé állíthatja nem csak a cégeket, de a kutatókat és a mérnököket is.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez