Ferenc pápa: nem voltunk ott, hogy segítsünk

A pápa levelet írt a több mint egymilliárd katolikusnak, melyben elnézést kért a papi pedofília áldozataitól és az egyház felelősségét hangsúlyozta. Ferenc pápa augusztus végén Írországba látogat, ahol találkozik a pedofil papok áldozataival.

Chilében az ügyészség kérte a Vatikánt, hogy adja át a pedofil papok dossziéit. Két bíboros szerepel a célkeresztben: egyikük tagja annak a kilenc tagú bizottságnak, mely Ferenc pápa tanácsadó testülete. Francisco Javier Errazuriz bíborost azzal gyanúsítják Chilében, hogy évtizedeken át falazott a pedofil papoknak, sőt tagadta, hogy ilyen esetek léteznének a katolikus egyházban. A másik bíboros Santiago de Chile olasz származású érseke, Riccardo Ezzati. Chilében sokan azt javasolják: vonják meg az állampolgárságot a főpaptól, aki évtizedeken át takargatta a pedofil papok bűneit. A chilei püspökök mind felajánlották a lemondásukat Ferenc pápának, ő eddig ötnek a lemondását fogadta el. Az áldozatoknak írt levélben, melyet hétfőn tett közzé a Vatikán, Ferenc pápa ismét bocsánatot kért és hangsúlyozta az elöljárók felelősségét.

Az Egyesült Államokban egy 88 éves bíboros lemondott rangjáról, miután a vizsgálatok megállapították: évtizedeken át hátráltatta a pedofil ügyek leleplezését a katolikus egyházon belül. Az Egyesült Államokban a legújabb pedofil botrány Pennsylvania államban tört ki: 300 katolikus papot vádol ott pedofíliával az ügyészség. Több mint ezer gyereket rontottak meg. Voltak közöttük tíz évesnél fiatalabbak is.

Kisfiukat és kislányokat erőszakoltak meg rendszeresen és az elöljárók semmit sem tettek ennek megakadályozására. Sőt minden megtettek annak érdekében, hogy rejtegessék a papok bűneit. Az esetek döntő többsége régen történt, ezért elévülés miatt jogilag már nem lehet felelősségre vonni a pedofil papokat, illetve az őket fedező püspököket.

Mindössze két pedofil pap ellen indulhat eljárás, de a többiek nevét is közzéteszik az USA egyik legnépesebb államában. A katolikus egyháznak csaknem 100 millió híve van az Egyesült Államokban, ahol csak a kilencvenes években indultak pedofil perek. Több egyházi vezető: püspök, sőt bíboros is lemondott, mert nem tett meg mindent a pedofil papok leleplezésére. Néhány egyházmegye a pénzügyi csőd szélére jutott, mert annyi kárpótlást kellett kifizetnie az áldozatoknak.

Ferenc pápa többször is kérlelhetetlen harcot hirdetett a pedofília ellen, mely súlyosan veszélyezteti a katolikus egyház hírnevét és morálját. A Vatikán harmadik számú embere, a kincstárnok jelenleg is pedofil perben küzd a becsületéért Ausztráliában. Bármi is lesz az ítélet, aligha valószínű, hogy George Pell bíboros visszatérne a Vatikánba. Ausztráliában nemrég börtönbüntetésre ítéltek egy idős érseket pedofília miatt, de végül is nem kellett börtönbe vonulnia, miután Alzheimer-kórral küzd. A pedofíliaellenes harc része a katolikus egyházon belül folyó küzdelemnek is, hiszen nagyon magas rangú papok is érintettek. Abból a kilenc bíborosból, akik a pápa tanácsadói testületének a tagjai, három is. Ezért Ferenc pápa nincs könnyű helyzetben, amikor elszántan küzd a pedofil ügyek leleplezése érdekében a katolikus egyházban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez