Pedofília eltussolásával vádolt érsek leváltását kérte a Vatikántól Ausztrália miniszterelnöke

Malcolm Turnbull azt követően fordult a pápához, hogy az egyéves börtönbüntetésre ítélt főpap nem volt hajlandó lemondani egyházi tisztségéről, mondván: még fellebbez a bírósági döntés ellen.

Az érsek 67 éves. A Vatikán szabályai szerint csak 75 éves korában kell felajánlania a lemondását a pápának. Ausztrália miniszterelnöke viszont úgy véli: a bírósági ítélet után az érsek nem maradhat meg a hivatalában!

Miért ítélte a bíróság egyéves börtönre az érseket? Mert eltussolta egy közismerten pedofil pap ügyeit a hetvenes évek során. Nem jelentette az ügyet a rendőrségnek, és nem akadályozta meg, hogy a pedofil pap továbbra is folytassa tevékenységét. Ausztráliában egy magas rangú bizottság mérte fel az elmúlt évtizedek pedofil ügyeit, és ennek alapján számtalan vizsgálat indult el. A többi között folyik annak az ausztrál bíborosnak a pere is, aki a Vatikán pénzügyminisztere volt. Ferenc pápa szabadságolta a bíborost, aki korábban Melbourne és Sydney érseke volt. A főpap tagadja a vádakat, melyek szerint nemcsak eltussolta pedofil papok bűneit, hanem maga is elkövette azokat fiatal korában Ausztráliában.

Fotó: Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez