A pápa leváltotta a pedofíliáról hallgató érseket Ausztráliában

Philip Wilson érseket jó régi ügyekben találta bűnösnek a bíróság Ausztráliában. Még a hetvenes években nem jelezte a rendőrségen, hogy egyik paptársa gyerekeket molesztált. Az Alzheimer-kórral küzdő érsek ügyvédei azzal védekeztek a bíróságon, hogy régebben a pedofil eseteket nem tartották olyan súlyos bűncselekménynek, mint manapság.

Wilson érseket kétéves börtönbüntetésre ítélhetik, bár valószínűtlen, hogy ez megtörténik, mert egészségi állapota nem teszi lehetővé a börtön elviselését. Ferenc pápa mindenesetre kinevezte az utódát, “ideiglenes jelleggel”. A pápa már korábban jelezte: ha elítélnek egy papot pedofília miatt, akkor automatikusan leváltják tisztségéből. Wilson érsek eddig a legmagasabb rangú katolikus pap, akit a Vatikán leváltott pedofil ügyek eltussolása miatt.

Jóval magasabb rangú pap is áll a bíróság előtt Ausztráliában pedofília miatt. George Pell bíborost, a Vatikán felfüggesztett kincstárnokát azzal vádolják, hogy maga is részt vett pedofil ügyekben, később pedig megpróbálta azokat eltitkolni és pedofil paptársai praktikáit is fedezte. Ferenc pápa vele kapcsolatban is közölte: ha a bíróság elítéli, akkor mennie kell a Vatikánból. Az idős főpap tagadja az ellene felhozott vádakat, de az ügyészség több tucat pedofil ügyet hozott fel a Vatikán kincstárnoka ellen, aki korábban Melbourne és Sydney érseke volt Ausztráliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez