Az Iszlám Állam vezére mégis él és fenyegetőzik?

Az Egyesült Államok még sohasem volt rosszabb helyzetben, hiszen szembekerült Oroszország után Törökországgal is – állítja szerdán közzétett hangfelvételen az önjelölt próféta. Abu Bakr al- Bagdadi eltűnt azt követően, hogy sokszor halálhírét keltették és az Iszlám Állam összeomlott. Hívei szerint a sivatagban bujkál vele rokonszenvező törzsek között valahol Szíria és Irak határán.

Legutoljára múlt szeptemberben jelentkezett felhívással az Iszlám Állam vezére, aki kitartásra biztatta híveit. A mostani hangfelvételt még vizsgálják, de a szakértők valószínűnek tartják, hogy Abu Bakr al-Bagdadi felhívásáról van szó, melyet az iszlám ünnep alkalmából intézett a muzulmán világhoz.

Mekkában most kezdődött a zarándoklat, melyen több mint kétmillióan vesznek részt. A szaúdi hatóságok különleges biztonsági intézkedéseket tettek, nehogy iszlamista szervezetek megzavarják a zarándoklatot. Az Iszlám Állam feltűnése a Közel-Kelet rejtelmei közé tartozik, mint ahogy magáról Abu Bakr al-Bagdadiról is meglehetősen keveset lehet tudni. Mindenekelőtt abban különbözött híres elődjétől, Oszama bin Ladentől, hogy kikiáltotta a kalifátust Irak és Szíria egy részén. Egységes fellépéssel a nemzetközi közösség végül is legyőzte az Iszlám Államot, de a terrorista szervezet nem szűnt meg. Épp a napokban jelentette be Ramzan Kadirov, Csecsenföld ura, hogy az Iszlám Állam gyerekkatonákat vet be az öngyilkos akciókban. A legfiatalabb gyerek 11 éves volt az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez