Ellenállásra buzdít az önjelölt kalifa, akinek már többször a halálhírét költötték

“Bár a vérünket ontottuk Moszulban, Rakkában és Hamában, vissza kellett húzódnunk. Mindennek ellenére folytatjuk az ellenállást. Van türelmünk és elszántságunk” – mondta Abu Bakr al-Bagdadi a 46 perces hangfelvételen.

Szakértők hitelesnek tartják a kalifa hangját, de azt nem lehet megállapítani, hogy mikor készült a felvétel. Utoljára tavaly novemberben fordult a dzsihádharcosokhoz ebben a formában Abu Bakr al-Bagdadi. Akinek a halálhírét az elmúlt évben is többször elterjesztették, de Washingtonban úgy nyilatkozott egy magasrangú katona, hogy szerintük Abu Bakr al-Bagdadi még él valahol az Eufrátesz völgyében. Ott szunnita arab törzsek uralkodnak, melyek szemben állnak a bagdadi kormányzattal, ahol többségben vannak a síiták.

Abu Bakr al-Bagdadi további terrorakciókat is kilátásba helyez. Külföldön elsősorban az USA, Oroszország és Irán megtámadását javasolja híveinek. Ez a három állam nagy szerepet játszik azokban a harcokban, melyeket az Iszlám Állam ellen folytatnak Irakban és Szíriában. A hangfelvétel nem lehet nagyon régi, hiszen említi Moszult és Rakkát a véres vereségek helyszíneként. Ez a két város döntő fontosságú volt az Iszlám Állam számára. Rakka Szíriában a politikai főváros szerepét játszotta, míg a kétmilliós Moszul volt a gazdasági főváros. Moszult két hónappal ezelőtt sikerült teljesen visszafoglalni. Rakkában még folynak a harcok, de az Iszlám Állam vezetői már onnan is elmenekültek. Az Egyesült Államok tavaly 25 millió dollárt tűzött ki Abu Bakr al-Bagdadi fejére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez