Az orosz légierő ölte volna meg az önjelölt kalifát?

Az orosz hírszerzés vizsgálja, hogy egy május végén végrehajtott bombatámadás végzett-e Abu Bakr al-Bagdadival – jelentette be a hadügy szóvivője Moszkvában.

Mint kiderült, az orosz hírszerzés fülest kapott: az Iszlám Állam vezetői Rakka közelében összegyűlnek és megvitatják a “főváros” kiürítésének tervét. A gyűlés pontos idejéről és helyszínéről is információt kaptak az oroszok, akik ezt követően drónt küldtek a célpont fölé. Miután a drón felvételei igazolták, hogy a gyűlés megkezdődött, az orosz vadászbombázók megtámadták a célpontot, melyet meg is semmisítettek.

Az Iszlám Állam sok vezetője az életét vesztette, de vajon köztük volt-e Abu Bakr al-Bagdadi is? Az önjelölt kalifa halálhírét már sokszor közölték, de Washingtonban még a legutóbbi időkben is úgy vélték: Abu Bakr al-Bagdadi él, de nem vesz részt az operatív irányításban. Azt Szaddám Huszein elbocsájtott hadseregének egykori tisztjei végzik az Iszlám Államban. A CIA értesülései szerint Abu Bakr al-Bagdadi Moszulban, az Iszlám Állam legnagyobb városában élt, amíg meg nem kezdődött annak ostroma. Azóta olyan szunnita törzsek vendégszeretetét élvezi Irakban, melyek mindvégig támogatták a szunnita Szaddám Huszein uralmát. A diktátor bukása óta Irakot a síita többség irányítja, és ez az Iszlám Állam malmára hajtja a vizet, hiszen a szunnita kisebbség őt tekinti védelmezőnek.

Az orosz és az amerikai légierő korábban egyeztette elképzeléseit Szíriában, de jelentősen csökkent a bizalom, mióta Trump elnök elrendelte Aszad elnök egyik támaszpontjának a bombázását. Azóta a terrorizmus elleni egységfront nem működik. Rakka városát egyidőben támadják Aszad elnök csapatai, a vele szemben álló arab milíciák és a kurd fegyveresek, akik jó kapcsolatot ápolnak Szíria államfőjével és az USA-val egyaránt. Halálos ellenségük viszont Törökország, mely szunnita milíciák és az Egyesült Államok szövetségese. Ha tehát meg is halt az önjelölt kalifa, azt senki sem tudja, hogy mi lesz utána, hiszen a Közel-Keleten jelenleg teljes a káosz, melynek sokkal inkább az eredménye, mint az oka az Iszlám Állam fanatikus terrorizmusa.

Fotó: Orosz Szuhoj 25-ösök a latakiai légibázison / Wikimedia Commons

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez