Gyász: meghalt John McCain szenátor

A 81 éves republikánus politikust katonai díszsírhelyre temetik, mert háborús hős volt. A vietnami háború idején pilótaként harcolt, majd fogságba esett. Több mint öt évet töltött rabságban.

Ezalatt meg is kínozták. Hazatérve a politikai küzdelmekbe vetette bele magát. A republikánus párt színeiben hatszor választották be az Egyesült Államok szenátusába. 2008-ban pártjának elnökjelöltje volt, de alulmaradt Obamával szemben.

Bár John McCain híres katonacsaládból származott /apja és nagyapja is a haditengerészet admirálisa volt/, mérsékelt republikánus politikát képviselt. Határozottan szembeszállt Trump elnökkel, akinek különösen oroszbarát nézeteit nem tudta elfogadni. John McCain egy szilvesztert Ukrajnában töltött, ahol az amerikaiak által támogatott kormány szemben áll a Putyin által pénzelt orosz lázadókkal.

A szenátornál tavaly diagnosztizáltak agytumort, amely most végzett vele. Napokkal ezelőtt jelentette be, hogy felhagy az orvosi kezeléssel. Családja körében érte a halál Arizona államban, melynek szenátora volt. Az állam fővárosában és Washingtonban lesz a hivatalos búcsúztató. A temetést Annapolisban tartják, a haditengerészet temetőjében. Novemberben választásokat tartanak az Egyesült Államokban, és akkor kiderül: ki örökli John McCain posztját, ki képviseli Arizona államot a szenátusban Washingtonban.

Fotó: Headquarters Marine Corps

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez