Meghalt a vakond, aki lebuktatta a FIFA egész vezérkarát

2011 óta informálta az FBI-t Chuck Blazer a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénzügyeiről. Őt magát 2015-ben egész életére eltiltották attól, hogy bármilyen szerepet is játszon a FIFA-ban, melynek egyik fontos vezetője volt az amerikai kontinens képviseletében.

2007 és 2013 között a nagyhatalmú végrehajtó bizottság tagja volt. Közben már informálta az FBI korrupciós nyomozóit. Akik akkor kezdtek igazán komolyan vizsgálódni, amikor Oroszország és Katar megkapta a futball-világbajnokság rendezési jogát (2018 és 2022). Az USA is pályázott, de nem nyert. Vajon miért nem?

Megkezdték a most 72 évesen elhunyt Chuck Blazer bank számláinak az ellenőrzését és sok érdekes dologra derült fény. Blazer ugyanis a kincstárnok szerepét töltötte be a FIFA észak-amerikai és karibi szervezetében. Miután a kínos eredményeket a nagyhatalmú kincstárnok elé tárták, alkut kötöttek vele: ha vállalja a vakond szerepét, akkor nem kell börtönbe mennie. A szakállas futballvezér vállalta. Ezzel megindult a lavina.

2015 májusában a svájci rendőrség Zürichben a FIFA vezérkar üléséről vitt el néhány fontos vezetőt. Az FBI összesen 15 futballvezér ellen indított eljárást. Belebukott a korrupciós botránysorozatba maga Sepp Blatter is, pedig a svájci futballvezért mindenki halhatatlannak gondolta a FIFA-ban. Távozni kényszerült az utódjelölt, a francia Michel Platini is. És még nagyon sokan. Érdekes módon a FIFA ennek ellenére nem vonta vissza a világbajnokság rendezési jogát sem Oroszországtól, sem pedig Katartól. Pedig az utóbbi esetben feketén-fehéren bebizonyosodott a korrupció. Katar úgy nyerte el a VB rendezési jogát, hogy a futballban semmilyen nevezetes tett nem fűződött a nevéhez. Hacsak azt nem számítjuk, hogy az emír megvette Sarkozy francia elnök kedvenc csapatát, a Paris Saint Germain-t. Cserébe Michel Platini Sarkozy kérésére elintézte Katarnak a világbajnokság rendezési jogát.

Mindez már történelem, bár sokan kételkednek abban, hogy a labdarúgás valóban megtisztult a korrupciótól. De olyan hatalmas pénzekről és érdekekről van már szó, melyeket az FBI sem kíván túlságosan feltárni. Miért? Katarban van az USA legnagyobb támaszpontja a térségben. Innen irányítják az iszlamista terrorizmus elleni hadműveleteket, miközben tudják: a terrorista szervezetek jelentős részben Kataron keresztül kapják a pénzeket. Ez már messze túlmutat a futballon, mely gyászolja azt az amerikai férfiút, aki eljátszotta a vakond szerepét és lebuktatta a FIFA szinte teljes vezérkarát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez