Netanjahu a balti államokat is szembe akarja állítani Brüsszellel

Négynapos látogatást tesz Litvániában Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki a másik két balti állam vezetőivel is itt találkozik. A Haaretz című ellenzéki lap szerint Netanjahu stratégiája ugyanaz, mint a visegrádi államok esetében: szembeállítani a tagállamokat az Európai Unió brüsszeli központjával.

Mit sérelmez Netanjahu az Európai Unió izraeli diplomáciájában? Jóformán mindent! Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője emiatt le is mondta útját Izraelbe. Netanjahu azt várja az Európai Uniótól, hogy kövesse Donald Trump útját: ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ne támogassa a palesztinokat és szakítsa meg kapcsolatait Iránnal, Izrael esküdt ellenségével. Az Európai Unió kitart álláspontja mellett, ezért Netanjahu arra törekszik, hogy a tagállamokat szembefordítsa Brüsszellel.

Ezt alkalmazta a visegrádi államok esetében is. Litvániában Netanjahu érzelmi húrokat is penget: ez a hazám – jelentette ki Izrael miniszterelnöke, hiszen családja innen vándorolt ki még a holokauszt előtt. A Baltikumban és különösen Litvániában jelentős zsidó közösségek éltek a második világháború előtt. Vilniust, mely akkor Lengyelországhoz tartozott, északi Jeruzsálemnek nevezték. Mindebből semmi sem maradt. Az itteni zsidó közösségeket a nácik szisztematikusan elpusztították – olykor a helyi lakosságból toborzott milíciák segítségével. Aki túlélte a holokausztot, az emigrált. Aki a szovjet időkben is a Baltikumban maradt, az a Szovjetunió bukása után vándorolt ki Izraelbe vagy az Egyesült Államokba. Netanjahut különben sem nagyon érdekli a diaszpóra – állapítja meg a Haaretz.

Izrael miniszterelnöke ugyanakkor jó kapcsolatokra törekszik Putyin elnökkel, akitől tartanak a Baltikumban. A három kis állam komolyan veszi az orosz fenyegetést és mindenképpen számít a NATO és főként az Egyesült Államok védelmére. Ebben a helyzetben folytatja diplomáciai manővereit Európában Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki Trump legjobb szövetségeseként megpróbálja megbontani az Európai Unió amúgy is töredező egységét. A balti államok elkötelezték magukat az Európai Unió mellett, már csak azért is, mert sokat profitáltak belőle. A menekültügyben viszont nem osztják Brüsszel álláspontját, mert igyekeznek fenntartani az amúgy is ingatag nemzetiségi egyensúlyt Litvániában, Lettországban és Észtországban.

Fotó: a Balti-tenger / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez