Kevesebb bevándorló, könnyebb vízum – az EU ajánlata Egyiptomnak és Tunéziának

A menekültválság megoldására készített nagyobb terv részeként tett ajánlatot Egyiptomnak és Tunéziának Brüsszel.

A két ország polgárai esetében egyszerűsítenék a schengeni vízum megszerzését és növelnék a gazdasági támogatás összegét, ha Egyiptom és Tunézia cserében szépen megkönnyítené a nemkívánatos afrikai migránsok kitoloncolását Európából, vagyis visszafogadnák a területükről indult, majd Európából visszafordított embereket.

Líbiával, ahonnét a legtöbben vágnak neki a Földközi-tengernek, hogy az Unióba jussanak, már megállapodtak olyan lépésekről, melyek akadályozhatják a menekültek és migránsok vízre szállását. Most Líbia szomszédai vannak soron.

“Egyiptomnak két gondja van most: a társadalmi-gazdasági stabilitás és a biztonság. A kettő pedig kapcsolódik egymáshoz” – mondta egy uniós tisztségviselő, aki januárban Kairóban tárgyalt. Hozzátette, hogy ajánlatuk a szegényebb egyiptomiakat is kedvezően érinti, de többet nem árult el. Az egyiptomi diplomácia irányítója, Szameh Sukri március 6-án részt vesz Brüsszelben az uniós külügyminiszterek találkozóján. Minden bizonnyal ott születhet majd meg valamilyen egyezség. Az Európai Uniónak egyébként már 17 országgal van a fent vázolthoz hasonló megállapodása, köztük Törökországgal és Pakisztánnal is.

Az Európai Unió korábban 1,8 milliárd eurós alapot hagyott jóvá annak érdekében, hogy a gyökerüknél, vagyis még Afrikában kezeljék az afrikai menekültek és migránsok problémáját.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez