Moszkva szerint Trump légicsapást akar mérni Szíriára

A fedélzetén 28 Tomahawk rakétával megjelent a térségben a Ross amerikai hadihajó – közölte az orosz sajtóval Igor Konasenkov vezérőrnagy. Aki elmondta: emiatt kivonták az orosz hadihajókat a szír kikötőkből. Az izraeli hírszerzés értesülései szerint 13 orosz hadihajóról van szó, amely a szír kikötőkben állomásoznak több-kevesebb rendszerességgel.

Miért készül Trump légicsapásra Szíria ellen?

Az oroszok szerint Idlib miatt. Ezen az észak-szíriai területen több mint egymillió ember zsúfolódott össze. Ide szorultak vissza azok a milíciák, melyeket az USA és Törökország támogat Aszad elnökkel szemben. Szíria elnöke állítólag végső offenzívára készül azért, hogy megsemmisítse a szembenállás utolsó gócpontját. Állítólag ezt szeretné Trump megakadályozni egy megelőző rakétacsapással.

Közben lázas diplomáciai egyeztetés is folyik, hogy elkerüljék az újabb vérontást a hét éve tartó szír polgárháborúban. Merkel kancellár felhívta Trump elnököt, hogy lebeszélje a tervezett rakétacsapásról. Elmondta az amerikai elnöknek, hogy beszélt Putyin elnökkel a szír helyzetről. Az orosz államfő ígérte: igyekszik visszafogni Aszadot. Merkel szerint az oroszok nélkülözhetetlen mérséklő szerepet játszanak a szír konfliktusban.

Macron francia elnök viszont úgy fogalmazott, hogy Aszad elnöknek távoznia kell. Ezt a francia államfő a nagyköveteknek mondta, amikor felvázolta Franciaország diplomáciáját. Szíria a második világháború előtt Franciaország gyarmata volt, ezért Párizs különösen aktív ezen a területen. Irán hadügyminisztere közben szépen csendben aláírt egy katonai együttműködési egyezményt Szíriával Damaszkuszban. Vagyis a hét éve tartó polgárháború tovább folytatódhat, mert Aszad elnököt továbbra sem akarja elfogadni sem az USA, sem Franciaország, miközben számíthat Oroszország és Irán támogatására. Törökország, mely a térség legerősebb hadseregével rendelkezik, jelen van Idlibben és óva inti Aszad elnököt a támadástól. Ugyanakkor Törökország fegyveres erőinek vezérkari főnöke rendszeresen egyeztet Oroszország és Irán katonai vezetőivel. Ezt a nem épp egyszerű helyzetet aligha oldaná meg egy amerikai légicsapás Szíria ellen.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez