Vegyi támadás Szíriában? – több mint félszáz halott

Legkevesebb 58 embert ölt meg egy feltételezett vegyifegyver-támadás, amely Szíria északnyugati részén ért egy, a lázadók és egy dzsihádista szervezet kezén lévő várost – közölte a legnagyobb, londoni székhelyű szíriai megfigyelőcsoport.

A Syrian Observatory for Human Rights jelentése szerint a Khan Sheikhoun elleni légicsapás után, amit vagy a kormány légiereje, vagy orosz gépek követtek el, sokan fulladni kezdtek. Később rakétatámadás érte azokat a kórházakat, ahol a túlélőket kezelték – közölték orvosok és aktivisták.

A szíriai hadsereg tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be. Az orosz védelmi minisztérium pedig arról számol be, hogy nem hajtott végre légicsapást az említett környéken.

Ha mégis sikerül megerősíteni a vegyi támadás tényét, akkor ez az egyik legtöbb áldozatot követelő ilyen támadás a szíriai háborúban – írja a BBC weboldala.

Szemtanúk szerint a harci gépek kora reggel léptek akcióba az Idlibtől 50 kilométerre délre fekvő városban – akkor, amikor a legtöbben még aludtak.

Az ellenzékkel rokonszenvező Edlib Media Center egyik fotósa arról számolt be, hogy reggel fél 7-kor robbanás hangjára ébredt. Odasietett, ahonnét a hang jött. Nem érzett semmilyen szagot, emberek hevertek a földön, szűk pupillával és képtelenek voltak megmozdulni.

Egy önkéntes mentőszolgálat egyik tagja arról számolt be a BBC-nek, hogy az emberek, köztük sok gyerek fulladoztak az utcán. Elájultak, hánytak, habzott a szájuk. Az AFP francia hírügynökség tudósítója egy kislány, két idősebb ember és egy nő holttestét látta az egyik kórházban – nekik is hab volt a szájuk szélén. Ugyanezt a kórházat érte rakétatalálat délután, miközben folyt a sebesültek életének mentése. Ellenzéki források szerint több más klinikát is támadás ért.

A londoni székhelyű megfigyelőszervezet 58 halottról, köztük 11 gyerekről tud, míg más források ennél többről – van olyan hírügynökség, amely szerint a százat is eléri az áldozatok száma.  Az Edlib Media Center hét halott gyerekről közölt fotót egy kisteherautó platóján, egyiken sem voltak látható sérülésnyomok.

Ellenzéki források szerint szarintámadásról lehet szó, ez az idegméreg hússzor halálosabb a ciánnál, perceken belül fulladásos halált okoz. 2016. januárjában már mutattak ki szarint szíriai vérmintákban, akkor a kormány és az ellenzék egymást vádolta a vegyi fegyver bevetésével.

Most az ellenzéki Nemzeti Koalíció azt állítja, a kormány áll a háttérben, és arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy kezdjen haladéktalan vizsgálatot. Franciaország szerint is komoly vegyi támadás történt, Párizs az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását sürgeti.

Fotó: AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez