Több, mint 7000 éves lehet a világ legrégebbi sajtja

A kutatók Horvátországban, régi agyagedények töredékei között találtak olyan sajtmaradványokat, amelyek minden eddig ismertnél idősebbek.

A mai Dalmácia területén már 7700 évvel ezelőtt is fogyasztottak tejtermékeket, 500 évvel később pedig sajtot is készítettek az emberek – erre utalnak azok a zsírsavmaradványok, amelyeket egy Pokrovnikban végzett feltárás leletein találtak. Az agyagedényeken az amerikai Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói végeztek elemzést, így bukkantak rá az eddigi legkorábbi tejmaradványokra.

000000000000sibernik

A tudósok a PLOS One-ban közölték eredményeiket, ezek szerint a csecsemőhalálozás visszaeséséhez vezethetett a tejtermékek fogyasztása. A csecsemőknek ugyanis tápanyagban gazdag élelemforrást jelentett a tej, így megugrott a túlélési arány és a születések száma is, ami jótékony hatással volt a demográfiai mutatókra. A felnőtteknél azonban előfordult  laktózérzékenység, ezért kezdhették el joghurttá vagy sajttá feldolgozni a tejet, hogy a felnőttek is gond nélkül fogyaszthassák.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez