Amerikai lesz-e a US Open első japán nyertese?

A húszéves Naomi Osaka legyőzte eszményképét, Serena Williamst a US Open teniszviadalon. A világsajtót elsősorban Serena Williams botrányos szereplése foglalkoztatja, de Japánban osztatlan az öröm.

Sírtam a boldogságtól – nyilatkozta az NHK televíziónak Hokkaido szigetén a bajnoknő nagypapája. Aki annak idején távolról sem volt ilyen boldog, amikor a lánya bejelentette: férjhez megy egy külföldihez! Már önmagában ez is szokatlannak számított Japán legészakibb szigetén, de az különösen felborzolta a kedélyeket, hogy a férj fekete és még csak nem is amerikai! A bajnoknő édesapja ugyanis Haitiban látta meg a napvilágot. A koldusszegény állam nem örvend  túlságosan nagy megbecsülésnek a felkelő nap országában. A pár mégiscsak megpróbálkozott a közös élettel Japánban. Naomi Osaka 20 éve Oszaka városában született. Hároméves volt amikor a szülei Amerikába emigráltak vele együtt. Oly régóta él az Egyesült Államokban, hogy 21 éves korában dönthet: amerikai vagy japán kíván-e lenni?

Japánban ugyanis nincs kettős állampolgárság. A félvér Naomi Osaka most az egész ország kedvence lett. Pedig nem is tud elég jól japánul. A győzelem után előfordult, hogy angolul válaszolt a japán riportereknek. Őszintén bevallotta: jobban tud angolul. Sok angol kifejezésnek nem is tudja a japán megfelelőjét. A nemzeti ügyre nagyon is érzékeny japán média ezúttal igen elnéző: örülni és ünnepelni akar! Még a konzervatív miniszterelnök is felső fokban méltatta a US Open első japán bajnoknőjét: minden tiszteletem az Öné! Még sohasem nyert Grand Slam-tornát egyetlen japán sem. Naomi Osaka az első. Gratulálok – írta Abe Sinzo miniszterelnök. /A Grand Slam  a US Open, Wimbledon, az Ausztrál Open és a párizsi Roland Garos teniszversenyből áll/.

A japán televíziók élő adásban számoltak be arról, hogy az újdonsült bajnoknő a győzelem után szusit kért. Lám, mégiscsak japán! – lelkesedtek Japánban, ahol a külföldiekkel és különösen a feketékkel szemben elég mélyek az előítéletek. De hát egy világraszóló győzelem sok mindent elfelejtet. Úgyhogy most egész Japán azért szurkol, hogy 21 éves korában Naomi Osaka ne az Egyesült Államokat, hanem a távol-keleti szigetországot válassza hazájának – annak ellenére, hogy angolul jobban tud ,mint japánul. De hát nem költő, hanem teniszbajnoknő…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez