Újabb büntetővám-csomagot kapott Kína

Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dolláros csomagot jelentett be annak ellenére, hogy Washington hivatalosan tárgyalásokat javasolt a kínaiaknak. A tárgyalási javaslatot Peking elfogadta.

Ennek ellenére Trump közölte: neki nem sürgős a megállapodás. További 267 milliárdos csomagot is készíthet a kormány, ha erre utasítást adok – írta Twitteren az elnök. A tőzsde negatívan reagált a hírre, mert elhúzódó kereskedelmi háborútól tart a világ két legnagyobb gazdasági hatalma között.

Trump frontális támadása Kína ellen tovább erősíti Peking és Moszkva stratégiai szövetségét. Ezt hangsúlyozza mind Vlagyimir Putyin, mind pedig Hszi Csin-ping abból az alkalomból, hogy az oroszok évtizedek óta nem látott nagy hadgyakorlatot rendeznek a Távol-Keleten. 1981-ben, a lengyelországi válság csúcspontján volt hasonlóan nagy hadgyakorlat – az európai színtéren. Putyin állítólag most is ott készült nagy őszi hadgyakorlatra, de a kínaiak rábeszélték: inkább válassza a Távol-Keletet. A nagy orosz hadgyakorlaton kínai és mongol katonák is részt vesznek. Egyidejűleg Putyin békeszerződést ajánlott Abe Sinzo japán miniszterelnöknek, aki örömmel fogadta az ajánlatot. A cél világos: az amerikaiakat kiszorítani Kelet-Ázsiából, amely a globális gazdaság új központja lehet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez