Sierra Leone kivonja katonáit Szomáliából

Az Ebola-járvány miatt több hónapja nem kaptak erősítést a Szomáliában állomásozó Sierra Leone-i békefenntartók, ezért kivonják őket a polgárháború sújtotta kelet-afrikai országból.

Jelenleg 850 Sierra Leone-i katona szolgál Szomáliában, akik 12 hónapja teljesítenek szolgálatot háborús övezetben. Lecserélésükre azonban nem kerülhet sor, mert az Afrikai Unió megtiltotta a Sierre Leone-i kormány számára, hogy új csapatokat küldjenek az országba. Mind ezt elővigyázatosságból, mert nem rég egy szabadságról visszatérő Sierra Leone-i katonát kellett karantén alá helyezni, miután váratlanúl rosszul lett. Az orvosok később megállapították, hogy a katona Ebola fertőzött, ezért azonnal visszaküldték hazájába, hogy ne fertőzhesse meg a társait.

Az Afrikai Unió jelezte, hogy hatalmas szükség van a katonákra, de nem kockáztathatják meg, hogy járvány törjön ki a békefenntartó misszióban, ami katasztrofális következményekkel járhat. A mogadishui kormány is elfogadta az AU döntését és jelezték, hogy örökre hálásak lesznek a nyugat-afrikai országnak, amiért elősegítették a béke és a rend előmozdítását Szomáliában. A szomáliai lakosság azonban nem szeretné, hogy a békefenntartók visszamenjenek, ezért maradásra szólították fel őket. Ez azonban nem lehetséges, mert a katonák már rég leszolgálták szolgálati idejűket.

Az Afrikai Unió jelenleg 22 ezer békefenntartót állomásoztat a polgárháború sújtotta az országban. Azt azonban még mindig nem tudni, hogy kik fogják majd helyettesíteni a 850 békefenntartót, miután kivonulnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez