Ön szerint hol volt a világ első postája?

Aligha tette még fel a kérdést magának. De most valószínűleg jól válaszolna. Igen, Egyiptomban. Máris mesélünk.

Kairó központjában, Ataba egyik forgalmas utcájában van az egyiptomi főváros főpostája. És benne egy egész emelet, melyet a posta kezdeteinek szenteltek.

A mindössze kevesek számára ismert létesítményt még 1934-ben alapította Fuád király. Ajtaját azonban csak 1940-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A múzeum az épület egész második emeletét elfoglalja, ritkaságszámba menő gyűjteménye művészeti tárgyakból, dokumentumokból, levelekből, bélyegekből áll.

569f6237a6d5401fd88bba823f293651-postage-stamps-egypt

Amikor az ókori Egyiptomban szélesebb körben is elterjedt az írás, főként a gazdagok körében, megjelent az igény a korábbinál, vagyis a hírnökök szóban átadott üzeneteinél megbízhatóbb kommunikációra az ország különböző vidékei között. A papirusz használatával aztán már csak idő kérdése volt egy postaszerű kézbesítési rendszer megjelenése.

A kezdetek 4 ezer évre nyúlnak vissza. Akkor jött létre a világ első ismert postája. A küldemények szállításának fő útvonala a Nílus volt. A leveleket egy dobozba tették és őröket rendeltek melléjük. Akkoriban még csak a fáraónak állt rendelkezésére a lehetőség. A postamúzeum kiállítási tárgyai között szerepelnek olyan üzenetek, melyeket III. Amenhotep váltott a fiával, Ekhnatonnal a politikai fejleményekről – írja az Egyptian Streets.

Ahogy a közlekedés fejlődött, úgy fejlődtek a szállítási módok is. A Ptolemaida dinasztia idején, Krisztus előtt 305-ben először használtak lovakat a kézbesítéshez. És nagyjából ekkorra datálódik az első expressz levél is. Ez a szolgáltatás csak állami tisztségviselők számára volt elérhető, míg közönséges leveleket akkor már bárki küldhetett. Igaz, azok nem lovon, legfeljebb szamáron vagy öszvéren jutottak el a címzetthez.

94-12-03.2

Az Oszmán Birodalom idején, 1821-ben egy itáliai üzletember, Carlo Meratti alapította meg a modern Egyiptom első, magánkézben lévő postai rendszerét, a Posta Europeát. A kézi bélyegzőkön olasz volt a felirat és rövidesen vonatok vitték a leveleket. 1857-ben a kormány rátette a kezét a Posta Europeára. Ami így aztán Post Egyptienne, Egyiptomi Posta lett és tíz évvel később ki is adta az első hazai bélyeget.

Akkoriban Egyiptomban virágzó kereskedelem folyt. Az Egyiptomi Posta lett a fő kommunikációs csatorna az Oszmán Birodalomban, egymás után nyitott irodákat olyan városokban, mint Izmir, Dzsidda, Gallipoli, Bejrút, Szaloniki, Tripoli, Rodosz vagy éppen Kartúm.

A főposta jó ideig Alexandriában volt. Különböző minisztériumok felügyelték, mígnem a 20. század elején felállították a kommunikációért felelős kormányhivatalt. Ebben már helyet kapott a vasút, az utak, a hidak, a telefon és a távíró szolgáltatás működtetése is a hagyományos postai szolgáltatás mellett. Aztán a főposta Kairóba költözött és létrejött benne a világ első postáját bemutató múzeum.

Forrás, fotó: Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez