Tutenhamon újratöltve

A Kairói Múzeumban újra látogathatók a Tutemhamon-termek. Az egész, 112 éve átadott múzeumot felújítják, jóllehet valójában már új épületbe kellett volna költöznie a túlzsúfolt belvárosi intézménynek. Az arab tavasz és az azt követő zűrzavar azonban visszavetette a gízai építkezést.

A Kairói Múzeum legizgalmasabb kiállítása az, amelyik a gyerekfáraó 1922-ben feltárt sírjában talált tárgyakat mutatja be. A brit Howard Carter felfedezése a 20. század legjelentősebb régészeti lelete volt: egy 3 ezer éve érintetlen, fosztogatók nem látogatta fáraósír. Amely egyből a leghíresebb egyiptomi uralkodóvá tette Tutenhament, aki pedig alig ült a trónon, hisz 17-18 éves volt, amikor meghalt.

A múzeum felújítását az Európai Unió különböző alapjai és más nemzetközi adományozók tették lehetővé – jelentette az AFP. James Moran, a kairói uniós képviselet vezetője azt mondja: ezzel is az évek óta kínlódó turizmus fellendítéséhez akarnak hozzájárulni, hisz korábban ez a szektor adta az egyiptomi GDP tizedét. Az Unió jövőre 92 és fél ezer eurót szán a Tutenhamon galéria többi részének és a teljes keleti szárnynak a felújítására.

A Tahrir téren 1902-ben nyílt Egyiptomi Múzeumban 107 terem van, tele a történelem előtti időktől a római korig terjedő időszak emlékeivel. A legtöbb tárgy persze a fáraókorból származik. Összesen 160 ezer műtárgy tanúskodik Egyiptom 5 ezer évéről: az összes raktár tömve van, nagyon nagy anyagot nem is tudnak kiállítani. Ezért volna annyira fontos, hogy végre elkészüljön a piramisok közelében az új épületkomplexum, ahol 100 ezer tárgyat terveznek bemutatni a látogatóknak. A 800 millió dolláros beruházást eredetileg 2012-ben adták volna át. Az időpont folyamatosan csúszik, a legújabb dátum a jövő ősz, de semmi garancia nincs arra, hogy ezt tartani is tudják.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez