Angola – végső búcsú az elnöki klántól

Tavaly ilyenkor még a dos Santos klán uralkodott Angolában, ahol az elnöknek akkora hatalma volt, mint egy császárnak. Vagy egy kommunista pártfőtitkárnak.

José Eduardo dos Santos ugyanis a Szovjetunióban nőtt fel, hogy aztán 38 éven keresztül uralkodjon hazájában. Utódának – mily meglepő – fiát szemelte ki: a tehetséges ifjú immár a börtönből szemléli a világot. José Filomeno dos Santos vagy Zenu, ahogy Angolában becézték, eddig házi őrizetben múlatta az időt, de most le is csukták. Bűntársával, egy angolai-svájci üzletemberrel együtt.

1,5 milliárd dollárt keresnek rajtuk

Egy éve ez elképzelhetetlen lett volna Angolában – írja a párizsi Le Monde, beszámolva a dos Santos klán tündökléséről és bukásáról. A papa a portugál gyarmatosítók ellen küzdő MPLA egyik vezetője volt, aki Bakuban tanult. Olajmérnöknek készült, hiszen Angola Afrika második számú olajhatalma volt. Aztán magával ragadta a forradalmi lendület. A feudális függés rendje akkor működik a legjobban, ha dinasztiát alapítanak: José Eduardo dos Santosnak ez nem jött össze.  Nem a fia követte őt a trónon, hanem harcostársa: Joao Lourenco hadügyminiszter. Megindult a gőzhenger a dos Santos klán ellen. A jelszó a korrupció elleni küzdelem volt.

5 milliárd dolláros alapot igazgatott a trónörökös 

Angola olajalapját Zenu, a kijelölt trónörökös kapta meg 2013-ban. Az 5 milliárdos alapból 1,5 milliárdot pénzügyi célokra fordítottak. Ezt keresik most a trónörökösön. Akinek igen illusztris tanácsadója volt – hívja fel a figyelmet a német közszolgálati Deutsche Welle. Ernst Welteke korábban a Bundesbank elnökeként szolgált Németországban. Az angolai olajalap üzleti partnere a pénzügyi világban a svájci Crédit Suisse volt. Amelynek a londoni számlájára egyszer csak megérkezett 500 millió dollár! Felfigyelt erre a pénzügyi ellenőrzés Nagy-Britanniában. Megindult a vizsgálat az Egyesült Királyságban és Svájcban – de nem Angolában, ahol a dos Santos klán még hatalmon volt. Ki merte volna nyugtalanítani a trónörököst csekély 500 millió dollár miatt abban az Angolában, ahol a lakosság többsége a szegénységi küszöb alatt vegetál?

Az olajválság betett a dos Santos klánnak

A feudális forradalmi hatalom az olajbevételen nyugodott Angolában. Amint megindult az olajár lefelé, dos Santos elnök hatalma megingott. Az államfő nem tudott osztogatni, mert amit lehetett, azt már lenyúlta a családi klán. Az államkincstár hirtelen pénzügyi gondokkal küzdött, mert az olajbevételek csökkentek. A forradalomból eddig vígan profitáló MPLA vezérek rájöttek: a kisebb tortából nekik egyre kevesebb jut, míg a dos Santos klánnak egyre több. 38 év után búcsút mondtak José Eduardo dos Santosnak. Az utód megkezdte az előd klánjának felszámolását. Leváltotta Isabel dos Santost a Sonangol, a nemzeti olajtársaság éléről. Márciusban házi őrizetbe helyezték a trónörököst. Akit most azután le is csuktak. Mi lesz Isabel dos Santosszal?

Afrika leggazdagabb asszonya 

2,7 milliárd dolláros vagyonával a Forbes szerint Isabel dos Santos a listavezető Afrikában a nők  körében. Legalábbis eddig így volt. A jövő egy cseppet bizonytalannak látszik. Tisztában van ezzel Isabel dos Santos is. Az elmúlt hetekben megállás nélkül úton volt Angola fővárosa, Luanda illetve Lisszabon és London között. Mindenki biztosra veszi: külföldre menekítette a vagyonát, amennyire ez lehetséges volt. Visszatér-e valaha Angolába? Egyelőre aligha. Biztosan mély benne a családi érzés, de fivérének az őrizetbe vétele után erős a gyanú Angolában: hamarosan a börtönkoszton osztozhatna a dos Santos klán két ifjú reménysége. Ennyire pedig azért nem dúl családjának és hazájának szeretete Afrika leggazdagabb asszonyának, Isabel dos Santosnak kebelében…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez