Idei mérleg és jövő évi tervek – beszámoló a nemzetpolitikáról

A jövő évben is az identitáserősítés, a családok támogatása, a versenyképesség fokozása és a szülőföldön boldogulás elősegítése áll majd a nemzetpolitika fókuszában – mondta az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságában Potápi Árpád János államtitkár.

A felvidéki magyar politikusról, Esterházy Jánosról elnevezett parlamenti ülésteremben a nemzetpolitikai pályázatokat bonyolító Bethlen Gábor Alap beszámolója mellett a jövő évi tervek és aktuális nemzetpolitikai kérdések voltak napirenden.

Potápi Árpád János emlékeztetett rá: az idén a külhoni magyar családok évét hirdették meg, az ő támogatásukra összesen 1 milliárd forintot fordítanak. Ebből egyebek mellett a gazdasági élet szereplőit ösztönzik családbarát munkahelyek létrehozására. A jövő héten írják ki azt a pályázatot, melyben külhoni települési önkormányzatok, civil szervezetek, egyházi közösségek és vállalkozók indulhatnak támogatásért családbarát tevékenységük elindításához vagy megerősítéséhez. Erre  200 millió forintot különítettek el. A magyar kormány részt vállal a Kárpát-medencei egészségügyi szakemberek képzésében is.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy anyasági támogatásra 7557 külhoni kérelem érkezett, a babakötvényre 6642, de a számok folyamatosan nőnek. Az év végén kezdőcsomagot adnak át az anyasági támogatás külhoni igénylőinek – mondta Potápi Árpád János, aki arról is szólt, hogy  hosszú távon jóval előnyösebb a második konstrukció, vagyis a babakötvény. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programról szólva az államtitkár kiemelte: 38,6 milliárd forintból több mint 150 új óvoda és bölcsőde épül és több mint 400-at korszerűsítenek.

DSC_0083

Ami a vállalkozásfejlesztési pályázatot illeti: a sok (760) jelentkező miatt a félmilliárdos keretösszeget csaknem 600 millió forintra emelték, így 118 kérelmet tudtak támogatni. Az elmúlt három évben összesen 110 felszerelt tanműhely és tangazdaság létrejöttéhez járultak hozzá 888 millió forinttal – mondta az államtitkár. Jövőre 50 milliárd forint áll rendelkezésre a külhoni gazdaságfejlesztési programok folytatására.

A beszámolóban szó esett arról is, hogy az elmúlt években 5000 külhoni magyar intézmény működése és programja vált fenntarthatóvá. Az idén minden pályázat keretösszegét megemelték. A diaszpórában 300 millió forintból 215 szervezet működését és programjait támogatták. Az idén nőni fog a hagyományőrző és identitáserősítő Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor programra fordítható összeg is, új célpontokat kapcsolnak be mindkét programba.

Tavaly eredetileg 27,6 milliárd forint volt a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) és a nemzetpolitikai államtitkárság költségvetési forrása, ez 81,5 milliárdra nőtt a különböző átcsoportosításokkal. Nemzetpolitikára összkormányzati szinten több mint 100 milliárd jutott, így rendkívül sok felújítást, programot tudtak elindítani a Kárpát-medencében – számolt be Potápi Árpád János. Idén a költségvetési forrás 34,6 milliárd volt, ez az eddigi átcsoportosításokkal 53 milliárdra emelkedett, de az év végéig még várhatóan nőni fog. A jövő évi költségvetés 40,7 milliárdot biztosít. November 1-től a Határtalanul program is a nemzetpolitikai államtitkársághoz került, ezt is a BGA-n keresztül finanszírozzák.

Képviselői kérdésre szó esett egyebek mellett az ukrajnai fejleményekről is. Az államtitkár felidézte a beregszászi konzul közelmúltbeli kiutasítását és a magyar válaszlépést, s közölte: nem ez lenne a követendő út két európai ország számára, nem ez a történelmi megbékélés útja. Magyarország mindig megtette azokat a gesztusokat, amelyek Ukrajnának kedveztek – jegyezte meg és megemlítette egyebek mellett a sebesült katonák magyarországi gyógykezelését és a gyerekek táboroztatását. A magyar külpolitika mindig nagyon gyors és hathatós választ ad, ennél többet nem igazán lehet tenni – mondta. Egyúttal jelezte: a magyar kormány a programjait folytatni kívánja a jövőben is.

A bizottsági ülésen elhangzott az is, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács a tervek szerint november 15-én, a Magyar Állandó Értekezlet pedig a rákövetkező napon tartja idei plenáris ülését Budapesten. Mindkét tanácskozást a hagyományoknak megfelelően a miniszterelnök nyitja meg a Várkert Bazárban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez