Pozsonyban tárgyalt Potápi Árpád János

Magyarország stratégiai partnere a Felvidéken továbbra is a Magyar Közösség Pártja – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pozsonyi látogatása során.

A magyar politikus a szlovákiai Magyar Közösség Pártja pozsonyi székházában tárgyalást folytatott az MKP vezetőivel, majd közös sajtótájékoztatót tartott Menyhárt József MKP-elnökkel.

Menyhárt József elmondta, a megbeszélésen röviden áttekintették a magyar kormány és az MKP közötti stratégiai partnerség legújabb fejleményeit. Az MKP komoly kihivások elé néz, közeledik a helyhatósági választások időpontja, jövőre pedig államfőválasztás lesz.

Az MKP képviseletében a pártelnök mellett a tárgyaláson részt vett Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, Kiss Beáta oktatási és kulturális alelnök, Bárdos Gyula elnökségi tag és Kocur László pártigazgató is. Az államtitkár kíséretében ott volt Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország korábbi pozsonyi nagykövete is.

Az MKP szombaton tartja ünnepi kongresszusát. Dunaszerdahelyen nemcsak a 20 évvel ezelőtti pártegyesülésre emlékeznek, hanem döntenek az MKP köztársaságielnök-jelöltjéről is.

Potápi Árpád János gratulált az MKP 20 évéhez. Meggyőződése, hogy a Magyar Közösség Pártja az, amit a nevével is kifejez. A magyar kormány a jövőben is politikai támogatást nyújt felvidéki stratégiai szövetségesének. Mint mondta, az igazi politikai küzdelem csak most kezdődiki. A felvidéki magyarság számára fontos az ősszi választások kimenetele, a siker érdekében az erők összefogására van szákség. A felvidéki gazdaságfejlesztési és óvodaprogrammal kapcsolatban az államtikár hangsúlyozta, a szülőföldön való boldogulás és az elvándorlás visszaforditása a cél, és ehhez alapvető fontosságú, hogy a szülőknek lehetőségük legyen magyar nyelvű óvodába járatni gyermekeiket. A magyar kormány kiemelt fontosságunak tartja az óvodai programot, erre a célra 38,5 milliárd forintott fordit a Kárpát-medencei magyar óvodák korszerüsitésére, épitésére. A magyarországi támogatás másik lényeges tartópillére a gazdasági program, a külhoni, ez esetben a felvidéki magyar vállalkozások támogatása. A program célja olyan külhoni magyar vállalkozások anyagi támogatása, amelyek az általános vállalkozásfejlesztésen túl családbarát munkahelyeket alakítanak ki, fejlesztenek, családokat segítő szolgáltatásokat nyújtanak, vagy külhoni diákok, fiatal pályakezdők szakmai gyakorlatát támogatják.

Pozsonyi látogatásának záróakkordjaként Potápi Árpád János résztvett az ottani magyar szakkollégium harmadik tanévnyitóján. A tehetséges felvidéki magyar egyetemistáknak otthont adó intézmény a magyar állam támogatásával három évvel ezelőtt jött létre. Az államtitkár kifejezte reményét, hogy a belvárosi intézmény mielőbb fontos szerepet kap majd a pozsonyi magyarság kulturális életében is.. A Pozsony belvárosában működő intézmény az idén 15 bentlakóval kezdi az új évadot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez