Mélytengeri szivacsok jelenthetik a megoldást halálos betegségekre

A szivacsok által termelt mikroorganizmusokat használhatják fel a jövőben ma még végzetes fertőzések kezelésére.

Az antibiotikumokkal számos életveszélyes fertőzést lehet gyógyítani, napjainkban azonban egyre több szó esik az antibiotikum-rezisztenciáról, amely az orvostudomány egyik legsürgetőbb kihívása. Az antibiotikumok helytelen használata ugyanis ellenállóvá teszi a baktériumokat, ami oda vezethet, hogy belátható időn belül akár egy kisebb fertőzésbe is belehalhatnak a betegek, mert a gyógyszerek nem lesznek elég hatásosak. A problémára a most használt szerek helyes adagolása és új antibiotikumok kifejlesztése jelentheti a megoldást.

00000000000br

A kutatók a legváratlanabb helyen találták meg az alternatívát: a tenger mélyén. Mélytengeri szivacsok termelik ugyanis azokat a mikroorganizmusokat, amelyek hatásosak lehetnek a fertőzésekkel szemben. A bristoli egyetem kutatócsapata egy robot segítségével gyűjtött mintákat az Atlanti-óceán mélyéről, melyeket aztán laboratóriumokban vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a szivacsok több új antibiotikum-fajtát tartalmaznak, ezek Petri-csészékbe helyezve sikeresen léptek fel a kórházak egyik legismertebb és legveszélyesebb baktériuma, a tízezrek halálát okozó MRSA (Staphylococcus aureus) ellen.

0000000000000brr

Most további fejlesztésekkel azon dolgoznak, hogy mesterségesen is elő tudják állítani az antibiotikumot, amit később használhatnak majd a gyógyászatban. Erre égető szükség van, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén az E.colit valamint a tüdőgyulladást és szepszist okozó baktériumokat is azok közé a baktériumok közé sorolta, amelyek antibiotikum-rezisztensek lehetnek a jövőben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez