Első halálos áldozatát követelte a Zika vírus Brazíliában

A trópusi betegségek kutatásában élen járó brazil Evandro Chagas intézet péntek este megerősítette, hogy júniusban, a zika vírus (ZKVI) ölt meg egy beteget Maranhao állam őserdeiben.

A szakértők azt is elmondták, hogy a páciens szisztémás lupusz eritematózuszban (lupusz), szenvedett, amely a zika-fertőzést megelőzően rendkívül legyengítette a beteg immunrendszerét.

A brazil orvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy a haláleset inkább afféle, a szabályt erősítő kivétel, ugyanis a betegség ismert történetének 50 évében gyakorlatilag nem jegyeztek fel végzetes kimenetelű zika-fertőzést.

A denge- és a sárgalázhoz is hasonló zika vírust (ZIKV) első ízben 1947-ben mutatták ki az ugandai ZIKV erdőségeiben, az embereket érintő megbetegedéseket pedig 1968-ban diagnosztizálták Nigériában. A zika klinikai tünetei általában fej- és ízületi fájdalmakkal, kötőhártya-gyulladással, bőrkiütésekkel és lázzal járnak, és fertőzés esetén csupán a páciens tünet kezelése megoldott.

A fájdalom csillapítására paracetamolt, a kiszáradás ellen nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztását javasolják az orvosok.

Afrikán és Ázsián kívül az első járványokat 2007 áprilisában regisztrálták Mikronéziában, majd 2015-ben – egyes szakértők szerint a 2014-es foci-vb nyomán érkezett látogatókon keresztül – Brazíliában is feltűnt a betegség.

Az elmúlt hetekben nyugtalanságra adott okot a brazil egészségügyi minisztérium azon közleménye, mely szerint a mikrokefáliás születési rendellenességek 400%-os növekedése nagy valószínűséggel kapcsolatban áll a szülők zika-fertőzésével. Az északkeleti Pernambuco államban egy sajtóforrás szerint a tavalyi 12 eset helyett az idén 739 kisgyerek született a súlyos agyi és koponya elváltozással.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez