Szíria egyetlen amerikai centet sem kap, amíg iráni katonák vannak a területén

Az Egyesült Államok mindenképp korlátozni kívánja Irán befolyását a Közel-Keleten – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az Egyesült Államokban élő zsidók egyik szervezete előtt.

Az amerikai diplomácia vezetője elmondta, hogy Szíria csakis abban az esetben számíthat újjáépítési támogatásra az Egyesült Államoktól, ha ráveszi Iránt: vonja ki a csapatait az ország területéről. Ez lényegében Izrael álláspontjának a teljes támogatását jelenti. Novemberben választásokat tartanak az Egyesült Államokban és Trump elnöknek nagyon fontos, hogy megmaradjon az őt támogató republikánusok többsége a kongresszusban. Ellenkező esetben ugyanis megnőne az impeachment lehetősége, vagyis az ellenzékben levő demokraták többséghez jutva jogi eszközökkel akár eltávolíthatnák Donald Trumpot a Fehér Házból.

Minden bizonnyal ez motiválta Trumpot akkor is, amikor kiléptette az Egyesült Államokat az iráni atomalkuból. Iránnak kulcsszerepe volt abban, hogy Aszad elnök győztesen került ki a polgárháborúból Szíriában. Ezért aligha valószínű, hogy Aszad felkéri Iránt a távozásra. A szíriai elnök a nagyhatalmak közül Oroszországra és Kínára számít. Pénzügyi támogatás tekintetében pedig az Európai Unióra is, hiszen az EU érintett tagállamai /Nagy-Britannia, Franciaország és Németország/ nem léptek ki az iráni atomalkuból.

Szíriát szörnyen megviselte a polgárháború, több mint ötmillió állampolgára menekült el. Az ország nagy része romokban. Ezért hatalmas összegre lenne szükség az újjáépítéshez. Aszad fő támogatói, Oroszország és Irán katonai segítséget tudnak adni, de pénzük, az nincsen. Ezért Pompeo amerikai külügyminiszter fenyegetése húsba vágó, de nem lepheti meg igazán Aszad elnököt, aki tisztában van vele, hogy az USA egyértelműen Izrael álláspontját támogatja a Közel-Keleten. Márpedig Benjamin Netanjahu miniszterelnök többször is megerősítette: Izrael semmiképp sem tűri el, hogy a szomszédos Szíriában Irán katonailag berendezkedjen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez